Κυριακή 29 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μεγκαουάτι Σικαρνοπούτρι

Το αναμενόμενο συνέβη στην Ινδονησία. Η διαδικασία παραπομπής του πρώην Προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ στη Δικαιοσύνη με σωρεία κατηγοριών σε βάρος του για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας του, επισπεύστηκε, κατά λίγες μέρες, και στην προεδρία ανήλθε η, μέχρι πρότινος, αντιπρόεδρος αλλά και εκλογική σύμμαχος τού Ουασίντ, Μεγκαουάτι Σικαρνοπούτρι.

Η 54χρονη Σικαρνοπούτρι, κόρη του πρώτου Προέδρου της ανεξάρτητης Ινδονησίας, Σουκάρνο, που ανατράπηκε από τον μετέπειτα δικτάτορα Σουχάρτο σε μία από τις αιματηρότερες επιχειρήσεις στην ιστορία που στηρίχτηκε από τη CIA και προκάλεσε τη σφαγή, τις πρώτες μόνο μέρες, τουλάχιστον 1.000.000 κομμουνιστών, συνδικαλιστών και προοδευτικών ανθρώπων, δε θεωρείται τόσο έμπειρη και ικανή όσο ο πατέρας της. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για το πώς θα αντιμετωπίσει τα σοβαρότατα εθνικά, οικονομικά και οικονομικά προβλήματα που κληροδότησε η πολυετής δικτατορία του Σουχάρτο στην Ινδονησία.

Ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται από αναλυτές στις πολιτικές της θέσεις είναι συντηρητικές και συχνά εθνικιστικές, στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό με δεδομένες τις εθνικιστικές ταραχές και τα κινήματα αυτονόμησης που βιώνει η νησιωτική χώρα. Εντούτοις, η εκλογή του ηγέτη του μουσουλμανικού Κόμματος Ενωτικής Ανάπτυξης, μουσουλμάνου κληρικού Χαμχάζ Χαζ στην αντιπροεδρία εκτιμήθηκε ως «δικλίδα ασφαλείας», έτσι ώστε να εξασφαλιστούν ισοσκελισμένες πολιτικές επιλογές από τη νέα ηγεσία της χώρας, που είναι μία από τις πολυπληθέστερες ισλαμικές χώρες στον κόσμο. Η θετική αποδοχή της εναλλαγής ηγεσίας στη ρημαγμένη χώρα από το σύνολο σχεδόν της διεθνούς κοινότητας έδωσε μια πρώτη ανάσα στους νέους ιθύνοντες. Μέλλει να αποδειχτεί τι θα γίνει στην πράξη...


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ