Πέμπτη 9 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η μόρφωσή μας δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα!

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας με αφορμή την τοποθέτηση του υφυπουργού Παιδείας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Με αφορμή την τοποθέτηση του υφυπουργού Παιδείας Θ. Πελεγρίνη, με την οποία τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, φτάνει αυτά να είναι υψηλού κόστους, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) δηλώνει ότι αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα οι φοιτητές είναι οι δωρεάν σπουδές για όλους.

Η Γραμματεία του ΜΑΣ σημειώνει ότι η τοποθέτηση του υφυπουργού έρχεται σε συνέχεια άλλων αντίστοιχων προτάσεων που έχουν ακουστεί για δίδακτρα σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ «πάει χέρι - χέρι με τα πρόσφατα πορίσματα του διαλόγου για την Παιδεία που μιλούν για αυτονομία των Πανεπιστημίων και την απαλλαγή του κράτους από την αποκλειστική ευθύνη για τη χρηματοδότηση των σχολών». Σχολιάζει δε ότι δεν είναι τυχαία η τεράστια υποχρηματοδότηση που μαστίζει τα ΑΕΙ, αλλά εξυπηρετεί «την πλήρη παράδοση των σχολών μας στα σαγόνια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Και ακόμα τονίζει:

«Από τη συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων οι φοιτητές έχουμε μεγάλη πείρα! Σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ολλανδία, που η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα οδηγούσε δήθεν στην "αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου" το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο: Το κράτος κατέληξε να χρηματοδοτεί και τα ιδιωτικά στα πλαίσια του "υγιούς ανταγωνισμού" και τα δίδακτρα γενικεύτηκαν και στα δημόσια πανεπιστήμια. Ουσιαστικά τα δημόσια πανεπιστήμια οδηγήθηκαν να λειτουργούν σαν ιδιωτικά και οι φοιτητές να πληρώνουν πανάκριβα δίδακτρα!

Αλλά και στη χώρα μας τα παραδείγματα από την επιχειρηματική λειτουργία στις σχολές μας δεν είναι λίγα: Εξαιτίας της επιχειρηματικής λειτουργίας στον τομέα της καθαριότητας οι σχολές μας μετατρέπονται σε μια μεγάλη χωματερή κάθε που λήγει η σύμβαση των καθαριστριών που είναι στην ευθύνη εργολάβου! Εξαιτίας της επιχειρηματικής λειτουργίας η σίτιση των οικοτρόφων στις φοιτητικές εστίες είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα με τους εργολάβους να έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους μέχρι και πάνω από ένα χρόνο και τους προμηθευτές να απειλούν ότι θα σταματήσουν την προμήθεια φαγητού στα εστιατόρια των εστιών!

Οι προτάσεις αυτές δεν είναι καινούριες! Παλιότερα ανάλογες θέσεις διατύπωσαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι παρατάξεις τους στις σχολές. Και στην Παιδεία λοιπόν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι "σιαμαία" καθώς αποδέχονται τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που μας θέλουν πελάτες σε ένα πανάκριβο Πανεπιστήμιο - επιχείρηση!

Απαντάμε, λοιπόν, στον κύριο Πελεγρίνη και την κυβέρνησή του:

Η μόρφωσή μας δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα!

Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές για όλους! Αν νοιάζονται τόσο για την οικονομική ασφυξία των σχολών μας ας επιστρέψουν τα κλεμμένα αποθεματικά που άρπαξαν τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ