Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
Θέατρο
Πρεμιέρες του Γενάρη

«Νεκρή ζώνη», στο «Απλό Θέατρο»
«Νεκρή ζώνη», στο «Απλό Θέατρο»
Το έργο του Χάρολντ Πίντερ «Νεκρή Ζώνη» ανεβαίνει, το Σάββατο 29 του Γενάρη, στην Κεντρική Σκηνή του «Απλού Θεάτρου», από τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Φάσμα». Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ηλίας Λογοθέτης, Στέλιος Καλογερόπουλος, Γιώργος Μωρόγιαννης και Δημοσθένης Παπαδόπουλος. Με τη «Νεκρή Ζώνη» - όπως σημειώνει ο Αντώνης Αντύπας «ο συγκλονιστικός θεατρικός κόσμος του Πίντερ βρίσκει την απογείωσή του. Ξαναβρίσκουμε τον παράδοξο κόσμο του, κωμικό και τρομακτικό, το γεμάτο υπονοούμενα, τους ήρωες να μιλάνε ένα διάλογο καθημερινό μιας οικονομίας συγκεκριμένης και ωστόσο σιβυλλικής και να οδηγούνται σε μιαν ανελέητη σύγκρουση μέσα στην οποία οι λέξεις γίνονται όπλα θανατηφόρα. Αυτό, όμως, που κάνει βασανιστικά γοητευτικό το έργο είναι η αίσθηση της αντίφασης. Η ερημιά και το χιούμορ, ο λυρισμός και το γέλιο, ο στοχασμός πάνω στο θάνατο, στη μνήμη, στο χρόνο, στην τέχνη».

  • Το άγνωστο στην Ελλάδα έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Το τέλος του κόσμου» παρουσιάζει, από αύριο, το «Θέατρο της Ανοιξης», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, σκηνικά - κοστούμια Απόστολου Βέττα, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου και δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Μαργαρίτη και Σέργιου Γκάκα. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Χρυσάνθη Δούζη, Μελέτης Γεωργιάδης, Φώτης Μακρής. Το έργο εκτυλίσσεται στην ερημιά του αμερικανικού νότου. Μια καταιγίδα μέσα στη νύχτα. Μια πλημμύρα που πλησιάζει και θα παρασύρει τα πάντα. Ενα σπίτι στη μέση του έρημου, λασπωμένου τοπίου, εκτεθειμένο στη μανία της φύσης. Σ' αυτόν τον περιβάλλοντα χώρο θα συναντηθούν τρεις άνθρωποι μετέωροι ανάμεσα σ' ένα δυστυχισμένο παρελθόν και σ' ένα εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον.
  • Από «Το τέλος του κόσμου»
    Από «Το τέλος του κόσμου»
    Το 4ο Εργαστήρι Ηθοποιών παρουσιάζει, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρχαίο Δράμα - Διερευνήσεις», την παράσταση «Παγίδες και Φονικά», στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, μέχρι τις 27 του Φλεβάρη. Πρόκειται για μια ειδική εργασία της ομάδας, με αντικείμενο έρευνας τον Ατρειδικό κύκλο των έργων του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», «Τρωάδες», «Εκάβη», «Ηλέκτρα» και «Ορέστης». Η δραματουργική αυτή σύνθεση χωρίζει το μύθο των Ατρειδών σε τρεις ενότητες: «Οι μηχανές του δόλου και του τρόμου» (ο δυτικός πολιτισμός εναντίον του ασιατικού βαρβαρισμού), «Ο πόλεμος, η εξόντωση, το χρήμα» (ο δυτικός βαρβαρισμός εναντίον του ασιατικού πολιτισμού), «Παγίδες και φονικά» (η κατάρρευση της οικογένειας και των παραδοσιακών αξιών του δυτικού πολιτισμού, ως αποτέλεσμα βαρβαρικού ήθους). Η μετάφραση, δραματουργική σύνθεση και σκηνοθεσία είναι του Νίκου Περέλη, τα σκηνικά του Ανδρέα Σαραντόπουλου, τα κοστούμια της Ρένας Γεωργιάδου, η μουσική των χορικών του Γιάννη Μεταλλινού και οι μουσικές παρεμβάσεις του Σπύρου Ηλιάδη. Παίζουν: Αρτό Απαρτιάν, Ιουλία Βατικιώτη, Μάρα Γιώτη, Μίλτος Δημουλής, Σοφία Κακαρελίδου, Τρύφων Παπουτσής κ.ά.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org