Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ATHENS LEDRA»
Διεκδικούν δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας

Συνέντευξη Τύπου στο χώρο του ξενοδοχείου έδωσε χτες το επιχειρησιακό σωματείο

Συνέντευξη Τύπου για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», προκειμένου να διατηρήσουν τη δουλειά τους και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, παραχώρησε χτες το επιχειρησιακό σωματείο, μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Η συνέντευξη δόθηκε στο λόμπι του ξενοδοχείου «που έμεινε με απόφαση των ιδιοκτητών χωρίς πελάτες, αλλά με απόφαση των εργαζομένων παραμένει ανοιχτό για να στεγάσει τον αγώνα 200 εργατικών οικογενειών για δουλειά με δικαιώματα», όπως ανέφερε εισηγητικά ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου Μπάμπης Ντότσικας.

Στη συνέντευξη Τύπου, παραβρέθηκαν ο Γιώργος Πέρρος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, αλλά και εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων από ξενοδοχεία της Αττικής.

Επίσης, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος λίγο νωρίτερα, μιλώντας στους εργαζόμενους έξω από το ξενοδοχείο, χαιρέτισε την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους, που βάζει εμπόδια στα σχέδια της εργοδοσίας, καλώντας τους να συνεχίσουν τον αγώνα.

Αλληλεγγύη και πρόγραμμα δράσης

«Είμαστε εδώ για να αποφασίσαμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για αυτό που μας στέρησαν αυτοί που δεν στερήθηκαν ποτέ τίποτε: Τον κόπο από τη δουλειά μας, την προσδοκία μας να πάρουμε κάποτε σύνταξη, τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας», σημείωσε ο Μπ. Ντότσικας και παρουσίασε ακόμα το πρόγραμμα δράσης που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στην τελευταία Γενική τους Συνέλευση.

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Αναλυτικά, αύριο Πέμπτη το μεσημέρι θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Ενωση Ξενοδόχων, διαμηνύοντας πως δε θα επιτρέψουν να αξιοποιηθεί η κατάσταση στο «Athens Ledra» για να συμπιέσουν κι άλλο τα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Την Παρασκευή, στις 3 μ.μ., καλούν σε συγκέντρωση τους εργαζόμενους του κλάδου στο ξενοδοχείο. Τη Δευτέρα το βράδυ απευθύνουν κάλεσμα σε εργαζόμενους και άνεργους που στηρίζουν τον αγώνα τους να διασκεδάσουν μαζί, με τραγούδι και χορό, στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Μετά την τοποθέτηση του επιχειρησιακού σωματείου, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Νίκος Παπαγεωργίου. Μετέφερε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τόνισε πως ο αγώνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο «Athens Ledra» πρέπει να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς.

Ο δρόμος που συμφέρει τους εργαζόμενους είναι ο δρόμος να απαιτήσουν λύση τώρα, ανέφερε, και όχι ο δρόμος που τους προτείνουν ορισμένες φωνές να πάνε σπίτια τους, χωρίς καμιά διαβεβαίωση για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους. «Σε αυτόν τον δρόμο θα είμαστε καθημερινά εδώ, με όλες μας τις προσπάθειες, με όλες μας τις δυνάμεις», κατέληξε.

«Ατσαλάκωτη» η εργοδοσία

Στην εισηγητική του ομιλία, ο Μπάμπης Ντότσικας αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία της επιχείρησης, μέχρι την αναστολή της λειτουργίας της. Οπως ανέφερε, το ξενοδοχείο λειτούργησε για πρώτη φορά τον Μάρτη του 1983.

Πριν από το 2004, η εταιρεία πήρε δάνεια προκειμένου να επεκτείνει το ξενοδοχείο με 110 νέες κλίνες. Από τότε άρχισε να συσσωρεύει χρέη, ενώ από το 2010 έπαψε να πληρώνει και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα, προσπαθεί να απαλλαγεί από τα χρέη και μαζί μ' αυτά από τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, τις Συλλογικές Συμβάσεις και το σωματείο τους.

Στόχος της εργοδοσίας είναι να προχωρήσει γρήγορα στον πλειστηριασμό, ο οποίος προσδιορίζεται για τις 13 Ιούλη, με τιμή εκκίνησης τα 48 εκ. ευρώ. Προτρέπει μάλιστα τους εργαζόμενους να ζητήσουν την τυπική απόλυσή τους, για να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους από τη νέα ιδιοκτησία.

Οπως επισημάνθηκε και στη συνέντευξη Τύπου, ο σημερινός ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου (Παρασκευαΐδης) είναι παράλληλα και μεγαλομέτοχος σε κατασκευαστική εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με εκτίμηση οικονομικών αναλυτών, έχει ανοιχτά συμβόλαια ύψους 1,4 δισ. δολαρίων και πρόσφατα έχει αναλάβει την κατασκευή τμήματος του αγωγού ΤΑΡ.

Κλείνοντας την εισηγητική του τοποθέτηση, ο Μπ. Ντότσικας στάθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως το ΙΚΑ, το οποίο για πέντε χρόνια δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες ο εργοδότης παρακρατούσε από το προσωπικό. «Τους πετάμε το γάντι. Ας βγάλουν μια τροπολογία στον αμέσως επόμενο νόμο (...) που να ονομαστικοποιεί τις μετοχές των ΑΕ, ώστε να αξιώσουμε και τελικά να πληρωθούμε από τις άλλες εταιρείες του ιδιοκτήτη», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ