Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «Αΐντα» από τη Λυρική ανοίγει την αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών

ANTONIO PARRINELLO

Με την περίφημη «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Η δημοφιλής όπερα παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή της Λυρικής, από το Φεστιβάλ Οπερας της Ταορμίνας, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Ενρίκο Καστιλιόνε, στις 10, 11, 12, 15 Ιούνη, στις 21.00, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Η «Αΐντα» αποτελεί έργο ορόσημο της ιταλικής μουσικής και ισορροπεί ανάμεσα στη ρομαντική όπερα και τη γαλλική μεγαλόπρεπη όπερα. Οι σπουδαίες άριες, οι εντυπωσιακές σκηνές πλήθους, τα εκτενή ντουέτα και το εντυπωσιακό μπαλέτο κάνουν την όπερα αυτή να ξεχωρίζει, ενώ σηματοδοτούν νέες κατακτήσεις στη μουσικοδραματική γλώσσα του Βέρντι.

Στο κέντρο της όπερας, υπάρχει ένα ακόμα διάσημο ερωτικό τρίγωνο, όπως σε αρκετά από τα έργα του Βέρντι: Η Αΐντα, πριγκίπισσα της Αιθιοπίας και αιχμάλωτη στην αυλή των Φαραώ, είναι ερωτευμένη με τον Αιγύπτιο στρατηγό Ρανταμές, ο οποίος ανταποδίδει τα αισθήματά της, δυσαρεστώντας την Αμνέριδα, κόρη του Φαραώ, η οποία είναι επίσης ερωτευμένη μαζί του. Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η Αΐντα, παγιδευμένη ανάμεσα στα συναισθήματά της για τον άντρα που αγαπά και στο καθήκον απέναντι στον πατέρα και την πατρίδα της. Μια από τις μεγάλες κατακτήσεις του Βέρντι στο έργο αυτό ήταν ότι κατάφερε να ισορροπήσει τα μεγέθη: Αφενός στη σκηνή του θριάμβου παίρνει το μέρος των ηττημένων, αφετέρου ολοκληρώνει το έργο με υποβλητικό και χαμηλόφωνο τρόπο, προκαλώντας την αβίαστη συγκίνηση με τα λιτά μέσα που επιλέγει.

Συντελεστές: Τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τους φωτισμούς και τις βιντεοπροβολές υπογράφει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Οπερας της Ταορμίνας, Ενρίκο Καστιλιόνε. Τα κοστούμια υπογράφει η Σόνια Καμμαράτα, τη χορογραφία ο κορυφαίος του μπαλέτου της ΕΛΣ, Φώτης Διαμαντόπουλος, και τη διεύθυνση χορωδίας ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Πρωταγωνιστούν σπουδαίοι Ελληνες και ξένοι μονωδοί, όπως οι Τσέλια Κοστέα, Αντα Λουίζε Μπόγκτζα, Ντάριο ντι Βιέτρι, Σεμπαστιάν Φεράντα, Ελενα Γκαμπούρι, Ελένα Κασσιάν, Κίριλ Μανόλοφ, Αρης Αργύρης, Τάσος Αποστόλου, Δημήτρης Κασιούμης, Λένια Ζαφειροπούλου, Βούλα Αμιραδάκη, Χαράλαμπος Βελισσάριος.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου), τα ταμεία του Θεάτρου «Ολύμπια» (Ακαδημίας 59) και ηλεκτρονικά στα www.nationalopera.gr & www.greekfestival.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει 1.500 δωρεάν θέσεις σε ανέργους, στη γενική δοκιμή της παράστασης, την Πέμπτη 9 Ιούνη στις 21.00. Η διανομή των δωρεάν εισιτηρίων για τη γενική δοκιμή - με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας και του δελτίου ταυτότητας -, θα γίνεται στα ταμεία του θεάτρου Ολύμπια, σήμερα 10.00 - 21.00.

Το πρόγραμμα του Ηρωδείου

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Ηρωδείου για τους μήνες Ιούνη και Ιούλη έχει ως εξής:

Σάββατο, 18 Ιούνη: Κάρμινα Μπουράνα του Καρλ Ορφ Συναυλία από την Καμεράτα.

Τρίτη, 21 Ιούνη: Δωρεάν συναυλία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Μουσικής από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Δευτέρα, 23 Ιούνη: Συναυλία του Νότη Μαυρουδή, «Θα βρεθούμε ξανά - 50 χρόνια τραγούδια».

Δευτέρα, 27 Ιούνη: Συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Σάββατο, 2 Ιούλη: Συναυλία, για μικρά και μεγάλα παιδιά, του Νίκου Κηπουργού, «Στον μυστικό κήπο».

Τρίτη, 5 Ιούλη: Συναυλία σε έργα Φεντερίκο Φελίνι και Νίνο Ρότα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Παρασκευή, 8 Ιούλη: «Αμύντας» του Γεωργίου Μορμόρη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.

Δευτέρα, 11 Ιούλη: «Αριστοφανειάδα» θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.

24, 26, 27, 29 Ιούλη: Οπερα «Κάρμεν» του Μπιζέ από την Εθνική Λυρική Σκηνή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ