Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καθαριστές και καθαρίστριες λένε «φτάνει πια στην κοροϊδία»

Απεργούν σήμερα, Τετάρτη, οι καθαρίστριες σε σχολεία, εργολαβικά συνεργεία, δήμους και αλλού, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για πλήρη και σταθερή εργασία, ενάντια στην απλήρωτη δουλειά, τη «μαύρη» εργασία και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις που κυριαρχούν στον κλάδο. Την απεργία έχουν κηρύξει τα κλαδικά σωματεία της Αττικής και του Πειραιά, τα οποία καλούν σε συγκέντρωση, σήμερα, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια. Ανάλογη απεργιακή κινητοποίηση οργανώνουν σήμερα τα κλαδικά σωματεία των καθαριστριών σε Λάρισα και Μαγνησία. Στο Βόλο, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας και στη Λάρισα, στις 11.30 στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Τα σωματεία σκιαγραφούν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν εργαζόμενες και εργαζόμενοι στον κλάδο της καθαριότητας: Μεροκάματα πείνας και ωρομίσθιο που κατρακυλά ακόμα και στο 1,2 ευρώ, καθυστερήσεις μηνών στην καταβολή των δεδουλευμένων από τους εργολάβους, απολύσεις. Σχολικές καθαρίστριες που βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας και κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς. Στα παραπάνω προστίθεται και η κοροϊδία από τη μεριά της κυβέρνησης, που καλεί καθαρίστριες και καθαριστές σε δημόσια κτίρια να γίνουν εργολάβοι του εαυτού τους, να εργαστούν δηλαδή με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, χωρίς να έχουν ούτε το δικαίωμα να απουσιάσουν από τη δουλειά όταν αρρωστήσουν.

Στα αιτήματα της απεργίας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εξής: Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εδώ και τώρα καταβολή των δεδουλευμένων. Να μη χάσει τη δουλειά του κανένας εργαζόμενος. Βαρύ και ανθυγιεινό ένσημο. Κανένας εργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο σε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά.). Να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ