Κυριακή 29 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Κατακραυγή από εργαζόμενους

«Διαφωνεί», αλλά «προσαρμόζεται» η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Εντονες είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων στο νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης, που ιδιωτικοποιεί τον ΟΑΕΔ και βάζει υπό τη σκέπη του νόμου τα δουλεμπορικά γραφεία εργασίας. «Τα μεσαιωνικά σκλαβοπάζαρα της ενοικίασης των εργαζομένων», καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και μεγάλος αριθμός συνδικάτων και σωματείων. Από την πλευρά τους, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με περισσό θράσος, επιμένουν στα σχέδιά τους, με τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι το δουλεμπόριο είναι μια πραγματικότητα και γι' αυτό πρέπει να μπούνε κάποιοι κανόνες, γιατί «δεν μπορεί ο καθένας να έχει ιδιωτικό γραφείο».

Τέτοιοι κανόνες είναι η δυνατότητα των δουλεμπόρων - Εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης, τις ονομάζει το υπουργείο - να υπενοικιάζουν τους ανέργους σε επιχειρήσεις, με το χαμηλότερο δυνατό μεροκάματο, με μειωμένη ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς εργατικά δικαιώματα και συνδικαλιστική προστασία. Οι ιδιωτικές αυτές εταιρίες, εκτός από τη μεσολάβηση για ανεύρεση θέσης εργασίας με τη σχετική μίζα, θα έχουν το προνόμιο και σε υπενοικιάσεις των ανέργων σε άλλες επιχειρήσεις, αλλά και να πραγματοποιούν προγράμματα κατάρτισης.

Σ' αυτήν την προκλητική της ενέργεια, η κυβέρνηση βρήκε και πάλι στήριγμα την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία, ενώ, δήθεν, «θεωρεί ότι δε θα έπρεπε να λειτουργούν ιδιωτικά γραφεία», στην πράξη, τα αποδέχεται και, μάλιστα, κάνει «προτάσεις», για να «βελτιωθεί» η λειτουργία των δουλεμπορικών. Προτάσεις, που δεν αποτελούν, παρά μια ακόμη εκδοχή της κυβερνητικής πρότασης και ένα «άλλοθι» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Ετσι, η ΓΣΕΕ ζητά, αυτά τα γραφεία να μην ασκούν άλλες δραστηριότητες, χωρίς, βέβαια, να μας διαφωτίζει, αν αυτή η θέση μπορεί να βάλει φραγμό στην εκμετάλλευση των ανέργων και στη δράση αυτών, που - όπως λέει -«εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την ανάγκη τους». Σαν δεύτερο αίτημα, προβάλλει, «αυτή η μορφή απασχόλησης να περιορίζεται στο 8μηνο», αντί για 18 μήνες που προβλέπει το νομοσχέδιο. Αλλά, μήπως, όταν η ενοικίαση γίνεται για 8 αντί για 18 μήνες σταματάει η εκμετάλλευση και το δουλεμπόριο; Οσο για τις αμοιβές που «δεν πρέπει να υπολείπονται» και τα ευχολόγια για «πλήρη ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», η ίδια η ύπαρξη αυτής της μορφής απασχόλησης, εκ των πραγμάτων, τα αποκλείει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ