Κυριακή 5 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γενικευμένη φοροληστεία σε μισθούς, συντάξεις, λαϊκή κατανάλωση

Καρμανιόλα για το ήδη ισχνό λαϊκό εισόδημα ο πολυνόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα

Με παραπέρα περικοπές στις καταβαλλόμενες αποδοχές θα βρεθούν αντιμέτωποι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, εξαιτίας της αυξημένης μηνιάτικης παρακράτησης φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, εξέδωσε εγκύκλιο εφαρμογής των φορολογικών διατάξεων του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία «οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με βάση τις προαναφερόμενες μεταβολές, διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4389/2016, δηλαδή από 27.5.2016 και μετά».

Να σημειωθεί ότι ο νόμος έχει και αναδρομική ισχύ και αφορά σε μισθούς και συντάξεις που καταβλήθηκαν από την 1/1/2016. Οπως διευκρινίζεται, οι αναδρομικοί φόροι (για εισοδήματα από 1/1 έως 27/5) θα υπολογιστούν και θα εισπραχτούν στο πλαίσιο της υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που θα γίνουν το 2017 για το σύνολο των φετινών εισοδημάτων.

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Συνταξιούχος με εισόδημα από ένα ασφαλιστικό ταμείο στα 9.500 ευρώ το χρόνο (περίπου 792 ευρώ το μήνα). Η παρακράτηση του φόρου φτάνει στα 15,6 ευρώ για κάθε μήνα, ενώ μέχρι πέρυσι δεν πλήρωνε καθόλου φόρο εισοδήματος.
  • Συνταξιούχος με 9.050 ευρώ το χρόνο (754 ευρώ το μήνα) θα διαπιστώσει απώλειες 7,5 ευρώ για κάθε μήνα (μέχρι πέρυσι δεν προβλεπόταν φόρος).
  • Εργαζόμενος - μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) με 9.500 ευρώ το χρόνο (678,5 ευρώ το μήνα) χωρίς προστατευόμενα παιδιά θα έχει απώλειες περίπου 13,4 ευρώ το μήνα (μέχρι πέρυσι δεν προβλεπόταν φόρος).
  • Μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με 1 προστατευόμενο παιδί και εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο (714 ευρώ το μήνα) θα καταβάλει αυξημένη παρακράτηση στα 17,6 ευρώ το μήνα (από περίπου 7 ευρώ πέρυσι), που σημαίνει μείωση αποδοχών κατά 10,5 ευρώ το μήνα.
Νέα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών κοινοποίησε την εφαρμοστική εγκύκλιο σχετικά με τους νέους διογκωμένους φόρους στη λαϊκή κατανάλωση, σε συνέχεια της παραπέρα απογείωσης της φοροληστείας απέναντι σε μισθούς και συντάξεις.

Ανάμεσα σε άλλα:

  • Από την 1η Ιούνη ξεκίνησε η εφαρμογή του διογκωμένου ΦΠΑ στο 24% από 23%, ενώ καταργήθηκε και ο μειωμένος ΦΠΑ που ίσχυε στη δεύτερη ομάδα νησιών του Αιγαίου (Θάσος, Ανδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος). Επίσης, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπίρα, ενώ επιβάλλεται φόρος 10% επί των μηνιαίων λογαριασμών της συνδρομητικής τηλεόρασης.
  • Από τις 15 Οκτώβρη, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, αυξάνεται ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό σημαίνει αυξήσεις κατά 5 λεπτά ανά λίτρο, οι οποίες σε συνδυασμό με τη διόγκωση του ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε αυξήσεις της τάξης των 8 λεπτών ανά λίτρο.
  • Από την 1/1/2017 αυξάνεται από 670 σε 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη. Από την ίδια ημερομηνία, αυξάνεται και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης από 330 σε 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, καθώς και στο υγραέριο κίνησης από 330 σε 430 ευρώ ανά τόνο. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι φόροι στα τσιγάρα, ενώ επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ