Κυριακή 5 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Πολύτιμα διδάγματα για τον αγώνα που συνεχίζεται μέχρι «να γενούνε τα σκοτάδια φως»

Στα Τρόπαια Αρκαδίας ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Στα Τρόπαια Αρκαδίας, απέναντι ακριβώς από το πετρόχτιστο κτίριο, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο του χωριού και το 1948 φιλοξένησε το Λαϊκό Διδασκαλείο, οι Οργανώσεις Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν την Κυριακή, 29 Μάη, την ηρωική δράση του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου και την προσφορά της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στην Παιδεία του λαού, στις ελεύθερες περιοχές του Μοριά.

Η μεγάλη εκδήλωση στα Τρόπαια, στην οποία μίλησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και η Κυριακή Καμαρινού, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής στο περιοδικό «Θέματα Παιδείας», ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο το διήμερο εκδηλώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αρκαδία, προς τιμήν του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου και του Λαϊκού Διδασκαλείου.

Είχαν προηγηθεί, το πρωί του Σαββάτου, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τον ΔΣΕ στο χωριό Κερπινή του Νομού Αρκαδίας και το βράδυ της ίδιας μέρας η παρουσίαση του Λευκώματος για το Λαϊκό Διδασκαλείο, που έγινε στο Βυζίκι. Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Νομό Αρκαδίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ περιόδευσε σε χωριά της περιοχής και συζήτησε με τους κατοίκους, ενώ επισκέφτηκε και το πατρικό σπίτι του Νίκου Πλουμπίδη στα Λαγκάδια.

Η θέση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Παιδεία

Στην ομιλία του στα Τρόπαια, το πρωί της Κυριακής (εκτενή αποσπάσματα δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» στο φύλλο της Τρίτης 31/5), ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο διαχρονικό ενδιαφέρον του ΚΚΕ για την «πνευματική ανύψωση της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων στρωμάτων, για την απόσπασή τους από την επιρροή της αστικής ιδεολογίας, το ξεπέρασμα των μορφωτικών ανισοτήτων, που πηγάζουν από τις ταξικές αντιθέσεις της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, του καπιταλισμού, την αντιπαράθεση με παλιές και σύγχρονες μορφές ιδεολογικής χειραγώγησης».

Ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτει στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στο μνημείο για τον ΔΣΕ στην Κερπινή
Ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτει στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στο μνημείο για τον ΔΣΕ στην Κερπινή
Οπως είπε, «το ενδιαφέρον μας αυτό δεν είναι και δεν ήταν ποτέ ακαδημαϊκό. Και αυτό επιβεβαιώνεται από την ίδια την ιστορική πείρα. Δεν θα ήμασταν υπερβολικοί, αν λέγαμε πως η ιστορία των εκπαιδευτικών ιδεών και αγώνων στη χώρα μας, από την ίδρυση του Κόμματός μας το 1918 μέχρι τις μέρες μας, συμπορεύεται με τις θέσεις και τα αιτήματα που έθετε το ΚΚΕ».

«Η θέση του ΚΚΕ για Λαϊκή Παιδεία - σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας - βρίσκεται στον αντίποδα της αστικής αντίληψης, που υποτάσσει την Παιδεία στις εκάστοτε εκμεταλλευτικές ανάγκες. Η θέση για Λαϊκή Παιδεία, η πρακτική δράση σύμφωνα με αυτήν (όπως στις συνθήκες της Κατοχής, της Ελεύθερης Ελλάδας, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην πολιτική προσφυγιά), η επεξεργασία στόχων πάλης για το σήμερα, πηγάζουν από την ίδια τη φυσιογνωμία του, ως συνειδητό, οργανωμένο, πρωτοπόρο τμήμα της εργατικής τάξης, που έχει στρατηγικό στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

Κορυφαίες μορφές στρατεύτηκαν με το Κόμμα

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στους κορυφαίους επιστήμονες και παιδαγωγούς, οι οποίοι, υπό την ακτινοβόλο επίδραση της Οχτωβριανής Επανάστασης και των πρωτοπόρων ιδεών, «στρατεύτηκαν στο ΚΚΕ ή δίπλα του, άφησαν πίσω τους ανυπέρβλητες θεωρητικές παρακαταθήκες και πρακτικό εκπαιδευτικό έργο για τη μόρφωση του λαού μας. Αρνήθηκαν, όμως, τις δάφνες και τις τιμές του εκμεταλλευτικού συστήματος. Και γι' αυτήν τους την επιλογή εξορίστηκαν, πέθαναν φτωχοί και χωρίς την ακαδημαϊκή αναγνώριση άλλων.

Νεολαίοι της ΚΝΕ στα Τρόπαια, κρατούν πικέτες με τις μορφές μαχητών του ΔΣΕ, όπως ο Πάνος Γεωργόπουλος, διευθυντής του Λαϊκού Διδασκαλείου
Νεολαίοι της ΚΝΕ στα Τρόπαια, κρατούν πικέτες με τις μορφές μαχητών του ΔΣΕ, όπως ο Πάνος Γεωργόπουλος, διευθυντής του Λαϊκού Διδασκαλείου
Προσωπικότητες που το έργο τους βαραίνει ως κληρονομιά και παρακαταθήκη την Ιστορία του ΚΚΕ, αποτελεί μέρος αυτής της Ιστορίας και οπωσδήποτε το τιμάμε, στο πλαίσιο των πολύμορφων εκδηλώσεων μπροστά στα 100 χρόνια του Κόμματός μας. Δίνει όμως και πολύτιμο συμπέρασμα που κρατάμε εμείς, αλλά πολύ περισσότερο πρέπει να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού οι νέες γενιές των επιστημόνων ότι "Η πρωτοπόρα σκέψη ανθίζει στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης"».

«Σήμερα συνεχίζουμε. Η πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο των λαϊκών αναγκών, των κοινωνικών δυνατοτήτων και απαιτήσεων της εποχής μας είναι συμβολή στην προβολή της πρότασης διεξόδου, της ρεαλιστικότητας και αναγκαιότητας του σοσιαλισμού. Αποτελεί ταυτόχρονα όπλο στην αντιπαράθεση με τις κατά καιρούς αλλαγές που προωθούνται από το κεφάλαιο, το αστικό κράτος και τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δ. Κουτσούμπας.


Η μαζική εκδήλωση στα Τρόπαια. Στο βάθος, το κτίριο που στέγαζε το Λαϊκό Διδασκαλείο
Η μαζική εκδήλωση στα Τρόπαια. Στο βάθος, το κτίριο που στέγαζε το Λαϊκό Διδασκαλείο
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύτιμα διδάγματα για τον αγώνα που συνεχίζεται μέχρι «να γενούνε τα σκοτάδια φως»(2016-06-05 00:00:00.0)
Μεγάλη και συγκινητική η απήχηση των εκδηλώσεων(2016-06-05 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου(2016-05-24 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου(2016-05-18 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις παρουσίασης των θέσεων του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο(2016-05-18 00:00:00.0)
Για τα 60χρονα του ΔΣΕ(2006-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ