Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προβάλλεται ως «δικαιωμένη» και... αξιότερη με τα μέτρα του κεφαλαίου

Με «διαβατήριο» τα αντιλαϊκά πεπραγμένα των δικών της κυβερνήσεων, η ΝΔ παρουσιάζεται στο κεφάλαιο ως αποτελεσματικότερη για τα συμφέροντά του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Με «διαβατήριο» τα αντιλαϊκά πεπραγμένα των δικών της κυβερνήσεων, η ΝΔ παρουσιάζεται στο κεφάλαιο ως αποτελεσματικότερη για τα συμφέροντά του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Να δικαιώσει τα δικά της αντιλαϊκά πεπραγμένα, ως κυβέρνηση, επιδιώκει η ΝΔ, μετρώντας τις επιδόσεις της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας επί ημερών διακυβέρνησής της και συγκρίνοντάς τες με τις σημερινές, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει το κεφάλαιο ότι το μείγμα διαχείρισης που αυτή υποστηρίζει είναι αποτελεσματικότερο για την αναθέρμανση της οικονομίας του.

Ενδεικτικά, με δηλώσεις του ο Κ. Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της ΝΔ και αρμόδιος για τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματός της, είπε μεταξύ άλλων: «Στην οικονομία σήμερα στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν τα πράγματα εκεί που τα παρέλαβε, δηλαδή στο 2014». «Το '14 δεν υπήρχαν capital controls, οι τράπεζες λειτουργούσαν κανονικά και είχαμε, έστω, ανάπτυξη 1%». «Ο Αλ. Τσίπρας λέει ότι στόχος είναι να βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές το '17. Δοκιμαστικά είχαμε βγει στις αγορές το '14». Ολα αυτά, βέβαια, και τότε και τώρα, πληρωμένα με το αίμα του λαού, πάνω σε μέτρα που πάρθηκαν και παίρνονται κατ' επιταγή του κεφαλαίου...

Ο ίδιος, επιμένοντας να παρουσιάζει τη ΝΔ ως αξιότερη εναλλακτική για την αστική διαχείριση, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει αξιοπιστία στο εξωτερικό», ότι πορεύεται με το «βλέποντας και κάνοντας» και «οδήγησε τη χώρα προς τα πίσω».

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «η ΝΔ θέλει να ηγηθεί μιας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας των ευρωπαϊκών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων», περιγράφοντας το στόχο που επιδιώκει να παίξει στο πλαίσιο των εξελισσόμενων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό, για τη διαμόρφωση «εναλλακτικών» που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

«Εναλλακτική» στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο

Στο ίδιο μοτίβο, η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη, και ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων, Χρ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (IMD), δήλωσαν χτες από κοινού ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα», την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, καθώς προβλέπεται «σημαντικά χαμηλότερη ανάκαμψη για το 2017 από ό,τι είχαν εκτιμήσει στις εαρινές τους προβλέψεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ».

Σε αυτήν τη βάση, μιλούν για «εγκληματική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έκλεισε τις τράπεζες, επέβαλε capital controls, εξαέρωσε την εμπιστοσύνη, στέγνωσε τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Πέραν της καταστροφικής εικόνας του 2015, δυστυχώς, τίποτα θετικό δεν διαφαίνεται για την ελληνική οικονομία και το 2016».

Ταυτόχρονα, εκφράζουν ενστάσεις για τη δυνατότητα αποκατάστασης της περιβόητης εμπιστοσύνης «με αυτήν την αναποτελεσματική κυβέρνηση», όπως και για τη δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης με «9 δισ. ευρώ υφεσιακά μέτρα μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών», κ.ά.

«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η ανάκαμψη της οικονομίας, η ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτουν μία αξιόπιστη, με βούληση και σχέδιο κυβέρνηση», καταλήγουν.

Από κοντά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες στο «Real FM», ανέφερε: «Η εκταμίευση της δόσης δε θα αλλάξει την ψυχολογία. Δημιουργεί μεν ένα βέβαιο πλαίσιο, αλλά αυτό το πλαίσιο είναι δραματικό εξαιτίας των φορολογικών επιβαρύνσεων. Η χώρα είναι για 3ο συνεχές τρίμηνο σε ύφεση (...) Εχουμε καθαρή διολίσθηση».

Πρόσθεσε ότι με τα «ασύλληπτα φορολογικά βάρη», θα υπάρξει «επιπλέον αφαίμαξη ρευστότητας. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γυρίσουμε σε ανάπτυξη».

Αντιπαραβάλλοντας το «μείγμα» που προτείνει η ΝΔ, ανέφερε: «Το μη μισθολογικό κόστος του Δημοσίου υπερβαίνει το 30% των συνολικών δαπανών του Δημοσίου. Αν εκεί πετύχουμε μια εξοικονόμηση 10%, έχουμε λύσει το πρόβλημα των τελευταίων περικοπών που κάναμε. Οπου κι αν γυρίσει κανείς στο Δημόσιο γίνεται σπατάλη και προσλήψεις. Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως δε μιλά για μέτρα που αφορούν το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου. Πήραμε από τους ανθρώπους ό,τι είχαμε να πάρουμε. Ας τους αφήσουμε να παίρνουν έναν στοιχειώδη μισθό. Από αλλού θα κόψουμε», πρόσθεσε, σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ