Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διερευνά ευκαιρίες για το κεφάλαιο στα Βαλκάνια

Στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών

Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, η οποία φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, η οποία φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP
Με άξονα τη διερεύνηση πεδίων για μπίζνες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων των βαλκανικών κρατών, πραγματοποιήθηκε χτες στη Σόφια η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East European Cooperation Process - SEECP), με τη συμμετοχή Προέδρων, πρωθυπουργών και εκπροσώπων των κρατών - μελών της SEECP.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος, με δήλωσή του στο πρακτορείο «Independent Balkan News», σκιαγράφησε τους τομείς όπου ανιχνεύτηκαν δυνατότητες για τους επιχειρηματικούς ομίλους εκάστου κράτους: «Συμφωνήσαμε στην ανάγκη συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι η Ενέργεια, οι Μεταφορές, ζητήματα υψηλής τεχνολογίας, ασφάλειας, τρομοκρατίας».

«Από πλευράς μας», συμπλήρωσε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, «προσθέσαμε και υιοθετήθηκε η ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Πολιτισμού και της συνεργασίας στην Εκπαίδευση και την Ερευνα (...) Μορφές τέτοιας συνεργασίας θα μπορούσε να είναι το φεστιβάλ κινηματογράφου, μουσικής, η Ολυμπιάδα είτε για μαθηματικά είτε για υψηλές τεχνολογίες, η δημιουργία δυνατοτήτων άμιλλας ανάμεσα σε νέους επιχειρηματίες - οι startups που λέμε - στη νέα τεχνολογία».

Συνέχισε: «Αυτό νομίζω που συμφωνήσαμε είναι ότι ιδιαίτερα στους νέους τομείς παραγωγής χρειάζεται να υπάρξει ανάπτυξη σε όλες τις χώρες ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη και κρίσιμη μάζα προκειμένου να γίνει ελκυστική η περιοχή για την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς της νέας τεχνολογίας».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη βουλγαρική εφημερίδα «24 Chasa», ερωτώμενος για την ανάπτυξη δικτύων μεταξύ των δύο χωρών - απαράβατος όρος για τη διευκόλυνση της δραστηριότητας των επιχειρηματικών ομίλων - απάντησε: «Εργαζόμαστε, Βουλγαρία και Ελλάδα, για την ανάπτυξη τέτοιων δικτύων σε σειρά τομέων, όπως στην Ενέργεια με τον κάθετο άξονα (σ.σ.: φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας), ελπίζω προοπτικά και με την αξιοποίηση υγροποιημένου αερίου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δημιουργία αξόνων αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα διευκολύνουν όχι μόνο την από κοινού ανάπτυξή μας, αλλά και την ενσωμάτωση όλης της περιοχής σε δίκτυα που θα συνδέουν τη Βορειοανατολική Αφρική και περιοχές της Ασίας με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (...) Οι δύο χώρες προσβλέπουμε στη συμπερίληψη της Ρουμανίας, καθώς και άλλων κρατών - μελών της ΕΕ που γεωγραφικά βρίσκονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Τετραμερής συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κροατίας

Αλλωστε, στο περιθώριο της SEECP έγινε και τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας, όπου συμφωνήθηκε η έναρξη άτυπων τακτικών συνομιλιών, με σκοπό την «ανταλλαγή απόψεων επί ευρωπαϊκών θεμάτων ειδικότερου ενδιαφέροντος, μεταξύ των 4 κρατών - μελών της ΕΕ στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Στόχος της συνεννόησης είναι μία κοινή εποικοδομητική παρέμβαση στις διαδικασίες και πολιτικές της ΕΕ», λέγεται από ελληνικής πλευράς, σε μια προσπάθεια της Αθήνας να πετύχει κάποιο συντονισμό των βαλκανικών κρατών - μελών της ΕΕ για κοινές παρεμβάσεις προς αντιμετώπιση άλλων ομάδων κρατών που λειτουργούν εντός της ΕΕ - διακρατική ένωση του κεφαλαίου με ισορροπίες και αντιθέσεις στο εσωτερικό της - όπως π.χ. η ομάδα Visegrand (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία ΕΕ για διεύρυνση εξαιτίας των «νέων γεωπολιτικών συνθηκών»(2024-03-21 00:00:00.0)
Σήμερα η Σύνοδος για τα Βαλκάνια(2022-06-10 00:00:00.0)
Με τα μούτρα στη «δουλειά»(2018-12-19 00:00:00.0)
«Αναπτυξιακή» στρατηγική στις προδιαγραφές των επιχειρηματικών ομίλων(2018-11-06 00:00:00.0)
Τετραμερής συνάντηση για Προσφυγικό - «διασυνοριακή συνεργασία»(2016-04-21 00:00:00.0)
Εξαγωγή... δημόσιας τάξης(1998-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ