Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ από σήμερα, 2 έως τις 8 Ιούνη, διοργανώνεται στον κινηματογράφο «ΣΤΟΥΝΤΙΟ new star art cinema» (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33 - πλ. Αμερικής). Στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

«Δυο παιδιά της γειτονιάς»: Σε σκηνοθεσία του Σοβιετικών Ιλια Γκουρίν και του Αζντάρ Ιμπραγκίμοφ, σε σενάριο Ναζίμ Χικμέτ. Η ιστορία σύνθετα απλοϊκή, διαδραματίζεται μια δεκαετία μετά τη λήξη του πολέμου σε κάποια μακρινή χώρα της Ανατολής. Η ταινία αντικατοπτρίζει πολιτικές θέσεις και προσεγγίσεις, χαρακτηριστικές της περιόδου που αυτή κατασκευάστηκε. Στο επίκεντρο δυο φίλοι με κοινή ταξική αφετηρία, με κοινή πορεία έως ότου βρίσκονται αντιμέτωποι με τα δύσκολα...

«Κόκκινο Ποτάμι, Μαύρο Πρόβατο»: Ο Χικμέτ πίστευε πολύ στην αυθεντικότητα της «πρώτης ύλης» των λαϊκών τραγουδιών και ιστοριών και προσέβλεπε στην κινηματογραφική τους προσαρμογή. Το θεματικό μοτίβο της ταινίας μυθοπλασίας, με τίτλο «Κόκκινο Ποτάμι, Μαύρο Πρόβατο», είναι ακριβώς βγαλμένο από τα σπλάχνα λαϊκών, παραδοσιακών ιστοριών. Οι απλοί, φτωχοί άνθρωποι λειτουργούν ως αναπόσπαστα στοιχεία της φύσης σε αντίθεση με την απανθρωπιά, την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς και την ανηθικότητα των πλουσίων. Το ρόλο του τσοπάνη υποδύεται ο Γιλμάζ Γκιουνέι - σημαντικός Τούρκος ηθοποιός κουρδικής καταγωγής, σεναριογράφος και κυρίως σκηνοθέτης.

«Ορατόριο για τον Ναζίμ Χικμέτ»: Ο Φαΐλ Σάι, Τούρκος πιανίστας και συνθέτης κλασικής μουσικής, που γεννήθηκε το 1970 στην Αγκυρα, ολοκλήρωσε το 2001 στη Νέα Υόρκη το έργο «Ορατόριο για τον Ναζίμ», βασισμένο σε 16 ποιήματα του Χικμέτ. Κάποια από τα ποιήματα που θα ακούσουμε είναι μεταφρασμένα και αγαπημένα στη χώρα μας, όπως «Σαν τον Κερέμ», «Ο προδότης», «Για τη ζωή», αλλά και πολλά άλλα που μεταφράστηκαν στα ελληνικά με αφορμή την περσινή πρώτη προβολή της συναυλίας στην Ελλάδα, μπροστά στο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε το ΚΚΕ για τον ποιητή. Το 2010 κυκλοφόρησε η κινηματογραφημένη εκτέλεση του εντυπωσιακού ορατορίου από το αρχαίο θέατρο της Ασπένδου, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Μπιλκέντ και την Κρατική Πολυφωνική Χορωδία, σε διεύθυνση Ιμπραΐμ Γιαζιτζί. Στο ρόλο του αφηγητή εμφανίζεται ο ηθοποιός Γκέντζο Ερκάλ.

«Το ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα»: Ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένο από τους Τσάρε Κινίκογλου και Γκλόρια Ρονάλντο. Το ντοκιμαντέρ χτίστηκε σε δύο βασικούς άξονες: Η μία πλευρά ήταν η αντίληψη του Ναζίμ Χικμέτ για την Κουβανέζικη Επανάσταση. Βασίστηκαν πάνω στο ποίημά του «Η Συνέντευξη στην Αβάνα», που υπάρχει και σε απαγγελία του ίδιου του ποιητή. Ο άλλος άξονας ήταν η εντύπωση που έκανε ο Ναζίμ Χικμέτ στους Κουβανούς, που είτε τον συνάντησαν, είτε ήρθαν σε επαφή με τη δουλειά του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Θα προβάλλονται ακόμα 3 ταινίες μικρού μήκους με κινούμενα σχέδια που έχουν βασιστεί σε ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ: «Το πιο περίεργο πλάσμα στον κόσμο», «Αγαπημένο σύννεφο» και «Μπλε μπάλα».

«Nazim Hikmet - Η ζωή δεν είναι παίξε - γέλασε»: Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ