Τρίτη 31 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνέχιση κινητοποιήσεων σε διάφορους κλάδους

Επαφές κυβέρνησης - συνδικαλιστικών ηγεσιών, που διαμαρτύρονται γιατί δε γίνεται «διάλογος»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε τροχιά κλιμάκωσης μπαίνουν οι απεργιακοί αγώνες χιλιάδων εργαζομένων στη Γαλλία, καθώς σε διάφορους κλάδους σχεδιάζονται νέες κινητοποιήσεις κατά του εκτρώματος «Ελ Κομρί».

Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ», τέσσερα από τα συνολικά οκτώ διυλιστήρια της χώρας συνεχίζουν να μη λειτουργούν, ενώ άλλα δύο υπολειτουργούν. Οσον αφορά τους σταθμούς αποθήκευσης καυσίμων, η «Λε Μοντ» μιλούσε για «ξεμπλοκάρισμα» της κατάστασης σε αρκετούς, με εξαίρεση όμως περιοχές όπως η Μασσαλία και Χάβρη όπου, εδώ και καιρό, άλλωστε, οι κινητοποιήσεις έχουν ξεχωρίσει για το μαχητικό και επίμονο χαρακτήρα τους.

Πάντως, από σήμερα ξεκινούν απεργία οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους (SNCF), όπως και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. Τις επόμενες μέρες, ξεκινούν απεργίες οι εργαζόμενοι στις εναέριες μεταφορές (3 - 6 Ιούνη), όπως οι πιλότοι της «Air France» και ακολουθούν οι εργαζόμενοι σε λιμάνια.

Στον απεργιακό αγώνα εντάσσονται, όμως, σταδιακά και εργαζόμενοι από άλλους χώρους, όπως οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή Ιβρί σουρ Σεν, κοντά στο Παρίσι, όπου καθημερινά φτάνουν για να αποτεφρωθούν 1.500 - 2.000 τόνοι απορριμμάτων, από 150 - 200 φορτηγά από 15 διαφορετικές κοινότητες.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με ορίζοντα τη διοργάνωση νέας πανεθνικής κινητοποίησης, στις 14 Ιούνη. Τα αστικά ΜΜΕ εντείνουν τη συκοφάντηση του αγώνα, ενόψει και της έναρξης του «Euro 2016» που αρχίζει στις 10 Ιούνη.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση συνεχίζει το «τροπάρι» περί «κρίσιμης περιόδου» που διανύει η γαλλική οικονομία, διαμηνύοντας ότι θα επιμείνει για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται, επενδύοντας, όμως, ταυτόχρονα, και στην «κοινωνική ειρήνη» που για χρόνια σφυρηλατείται στη χώρα.

Ετσι, το Σαββατοκύριακο, ο Μανουέλ Βαλς είχε επαφές με διάφορους συνδικαλιστές και μεταξύ άλλων με τον γγ της CGT, Φιλίπ Μαρτίνες. Ο τελευταίος, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί του, αφού «είναι καλύτερα όταν μιλάμε, αυτό είναι που ζητάμε εδώ και πολλούς μήνες».

Επιβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητα της ηγεσίας της CGT δεν είναι η χάραξη αγώνων από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών, αλλά η αναζήτηση καλύτερου «διαλόγου», ο συνδικαλιστής διαμαρτυρήθηκε επειδή «έγινε μια συνάντηση στο Ματινιόν (σ.σ. έδρα πρωθυπουργού) από τις αρχές Μάρτη και μετά ούτε φωνή ούτε ακρόαση»... Κατά τα άλλα, συνέχισε να εστιάζει στο «άρθρο 2» του νόμου, καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση σε πιο στοχευμένο «παζάρι» και ενώ οι αστικές κυβερνήσεις έχουν αποδείξει επανειλημμένα πόσο ικανές είναι να βρίσκουν «εναλλακτικές» που θα υπηρετούν εξίσου τη στρατηγική υπεράσπισης των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org