Τρίτη 31 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
Επιτρέπει «offshore» σε πολιτικούς

Τη «συμμόρφωση» με το «κοινοτικό κεκτημένο» και τις «συστάσεις» της περιβόητης ομάδας GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης επικαλείται η κυβέρνηση

Στον απόηχο της υπερψήφισης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου, που έφερε και υπερψήφισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις 22 Μάη, με τις «καθιερωμένες» πλέον διαδικασίες του «επείγοντος», συνεχίζουν να έρχονται στο φως διατάξεις του, που επιβεβαιώνουν το βαθιά ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το άρθρο 178 που επιτρέπει τη συμμετοχή σε «offshore» εταιρείες «στα μέλη της κυβέρνησης, στους υφυπουργούς, στους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές», ακόμα στο γενικό γραμματέα της κυβέρνησης και στους γραμματείς των υπουργείων, σε περιφερειάρχες, δημάρχους, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος, αρκεί οι εταιρείες αυτές να μην έχουν έδρα «σε μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος»!

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε και καταψήφισε τόσο το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής, όσο και τη συγκεκριμένη διάταξη (σ.σ.: εκ παραδρομής στο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» σχετικά με την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο στις 24/5/2016, η διάταξη αυτή συμπεριλαμβανόταν στις διατάξεις που υπερψήφισε το ΚΚΕ, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Το ΚΚΕ καταψήφισε τη συγκεκριμένη διάταξη, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τα πρακτικά της ψηφοφορίας).

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, σύμφωνα με τα πρακτικά, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, «παρών» η Ενωση Κεντρώων και κατά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΧΑ.

«Συμμόρφωση» στις ανάγκες του κεφαλαίου

Η διάταξη αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσε «τροφή» για μία ακόμα αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, τα οποία εμφανίζονται να ανεβαίνουν στα κεραμίδια κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, την ίδια ώρα που υπερασπίζονται από κοινού με την κυβέρνηση τη μήτρα, δηλαδή το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, τους μηχανισμούς και τις συνθήκες του, που γεννά τα φαινόμενα αυτά, αλλά και τέτοιου είδους άρθρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, για να δικαιολογήσει την ψήφιση του επίμαχου άρθρου, επικαλείται τη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα», αναφέρει, «είναι υποχρεωμένη να εναρμονίζει τη νομοθεσία της σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών στους οποίους είναι μέλος. Για το συγκεκριμένο ζήτημα η GRECO (Ομάδα Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που λειτουργεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης) στον 4ο κύκλο αξιολόγησης της χώρας μας, ζήτησε να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο για τις εξωχώριες εταιρείες, καθώς προκύπτουν σημαντικές αντιφάσεις που καθιστούν το πλαίσιο ασαφές, επισφαλές και αντιπαραγωγικό».

«Να σημειωθεί ότι η ΝΔ έχει υπερψηφίσει πολλάκις διατάξεις που υποχρεώνουν την Ελλάδα να συμμορφώνεται στις συστάσεις της GRECO», προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου, επιβεβαιώνοντας ότι τα αστικά κόμματα «βράζουν στο ίδιο καζάνι», ενώ προσθέτει ότι ήδη από το 2010 είχε καταργηθεί ο όρος «offshore» να αποδίδεται σε «εξωχώριες εταιρείες» και σχολιάζει ότι «δεν είδαμε κανένα πρωτοσέλιδο» την περίοδο εκείνη...

Μάλιστα, προτρέπει τη ΝΔ ότι αν «θεσμικά επιθυμεί να θέσει θέμα περί καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής ή κατοχής μετοχών των βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρεία τότε την ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση, (...) αρκεί να είναι συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ