Τρίτη 31 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Μαζική η παγκρήτια κινητοποίηση στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση

Από την πορεία προς την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας
Από την πορεία προς την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας
Με κυρίαρχα αιτήματα «Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο» και «Να κλείσει η βάση της Σούδας» και τη συμμετοχή δεκάδων φορέων του νησιού, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η παγκρήτια κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης, στα Χανιά και την αμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, όπου παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από όλο το νησί. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, Ιωάννα Κουρπά, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Ν. Πατεράκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, προειδοποιώντας ιδιαίτερα για τον κίνδυνο νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη και καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική που εμπλέκει το λαό σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αμέσως μετά, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στην Παλιά Πόλη των Χανίων και στη συνέχεια μηχανοκίνητα ανέβηκαν στην Αεροπορική αμερικανοΝΑΤΟική βάση στο Μουζουρά Ακρωτηρίου, αφού πρώτα έγραψαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα έξω από το Πεδίο Βολής Κρήτης, το οποίο έχει επίσης παραχωρηθεί από την ελληνική κυβέρνηση στη διάθεση του ΝΑΤΟ.

Εξω από τη βάση, χαιρετισμό απηύθυναν οι πρόεδροι των Επιτροπών Ειρήνης Ρεθύμνου και Λασιθίου. Στη συνέχεια, μέλη των Επιτροπών Ειρήνης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Στέλιος Ορφανός, δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τους τέσσερις νομούς και μέλη από εργατικά σωματεία συνάντησαν τον Ελληνα διοικητή της 115ης Πτέρυγας Μάχης, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με αίτημα να απομακρυνθούν οι βάσεις από τη Σούδα.

Στη συνέχεια, μέλη των Επιτροπών Ειρήνης έκαψαν συμβολικά σημαίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Βδομάδα αντιιμπεριαλιστικής - φιλειρηνικής δράσης στην Κομοτηνή

Μαχητική πορεία Ειρήνης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και στην Κομοτηνή, με την οποία ξεκίνησε η βδομάδα αντιιμπεριαλιστικής - φιλειρηνικής δράσης που οργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ροδόπης (μέλος της ΟΓΕ) και η Γραμματεία Ροδόπης του ΜΑΣ.

Η πορεία ξεκίνησε το πρωί από το στρατόπεδο «Παράσχου», απ' όπου στο παρελθόν έχουν αναχωρήσει Ελληνες φαντάροι για να λάβουν μέρος στη στρατιωτική δύναμη του Κοσσόβου. Η πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν πανό με το σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο», γραμμένο και στην τουρκική γλώσσα, πέρασε μέσα από τις γειτονιές της πόλης και αφού ακολούθησε μια διαδρομή 3,5 περίπου χιλιομέτρων, σαλπίζοντας ξεσηκωμό ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας μας, κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η βδομάδα αντιιμπεριαλιστικής δράσης συνεχίζεται:

-- Αύριο, Τετάρτη, στην κεντρική πλατεία θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας για το Προσφυγικό (από τις 7 μ.μ.) και θα προβληθεί σχετικό βίντεο (στις 9 μ.μ.).

-- Το Σάββατο 4/6, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης (στην οδό Φιλίππου, δίπλα στο Γ' Λύκειο) θα παρουσιαστεί το έργο του Μπ. Μπρεχτ «Τα όπλα της Κυρα-Καράρ» από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Ν. Ροδόπης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ