Τρίτη 31 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενταση παζαριών σε πολλά επίπεδα

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέα «κίνηση» γύρω από την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων στη Μέση Ανατολή φανερώνει η προχτεσινή τηλεφωνική επαφή που είχαν ξανά οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ. Στη διάρκειά της, οι δυο διπλωμάτες συζήτησαν «για την κατάσταση στη Συρία και τις ρωσικές πρωτοβουλίες για συνδυασμένες επιχειρήσεις ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις και άλλες ένοπλες ομάδες που παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός στη Συρία», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Πάντως, νέες εξελίξεις σε διπλωματικά και άλλα επίπεδα μπορεί να προμηνύει και η παραίτηση που υπέβαλε, χτες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, Μοχάμαντ Αλους, ο οποίος μίλησε για αποτυχία των συνομιλιών που είχαν ξεκινήσει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εστιάζοντας μεταξύ άλλων και στο ότι δεν υπήρξαν αποτελέσματα τόσο για την απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων όσο και για την άσκηση πίεσης για μια πολιτική μετάβαση χωρίς τον Μπασάρ αλ Ασαντ.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνέχισε τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία, με το επιχείρημα ότι απαντά σε επιθέσεις που δέχονται τα δικά της εδάφη. Το Σάββατο, ρουκέτες έπληξαν μέχρι και περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο της σημαντικής πόλης Γκαζιαντέπ. Από τη μεριά του, ο τουρκικός στρατός προχώρησε σε νέους βομβαρδισμούς βόρεια του Χαλεπίου, ενώ ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρότεινε κοινές επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων ΗΠΑ και Τουρκίας σε Συρία, «αλλά χωρίς το PYD» (σ.σ. Κούρδοι Συρίας).

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του PYD, Αμχέτ Αράκ, κατηγόρησε την Τουρκία πως οι επιθέσεις της Αγκυρας πλήττουν και θέσεις των Κούρδων, των οποίων την αναβάθμιση είναι γνωστό ότι η Αγκυρα θεωρεί μεγάλη απειλή για τα δικά της συμφέροντα.

Στο Ιράκ

Κι ενώ ο τουρκικός στρατός προσπαθεί ολοφάνερα να διατηρήσει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών στη Συρία, στο γειτονικό Ιράκ επίλεκτες δυνάμεις του στρατού μπήκαν στη Φαλούτζα, μια από τις πόλεις με στρατηγική σημασία, που βρίσκεται στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους» από το Γενάρη του 2014.

Εκπρόσωπος των επίλεκτων δυνάμεων αντιτρομοκρατίας (CTS), που θεωρούνται η καλύτερα εκπαιδευμένη μάχιμη μονάδα του ιρακινού στρατού, δήλωσε ότι η επιχείρηση ξεκίνησε από τρεις πλευρές, «με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού και της ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και με τη στήριξη πυροβολικού και αρμάτων μάχης». Από την πρώτη στιγμή ενισχύθηκαν οι φόβοι για την τύχη των αμάχων που μένουν εγκλωβισμένοι εκεί και υπολογίζονται σε 50.000.

Τέλος, χτες σημειώθηκαν νέες βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 20 ατόμων. Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για τουλάχιστον δύο από αυτές, δηλώνοντας ότι στόχευε σε γειτονιές Σιιτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ