Τρίτη 31 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Μεγάλη πολυεθνική άσκηση προετοιμασίας επέμβασης

Ενώ η Λευκωσία εκφράζει ετοιμότητα για εντατικοποίηση του διαλόγου για το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την κρίσιμη σημασία που έχει η θέση της Κύπρου για τις συνολικότερες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύει η μεγάλη πολυεθνική άσκηση, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα εντός της ΑΟΖ και του FIR της χώρας, με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία και Ουγγαρία. Σύμφωνα με το ίδιο το κυπριακό υπουργείο Αμυνας, η άσκηση (με τον κωδικό «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ) «είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ». Θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις σε χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της επαρχίας της Λάρνακας, ενώ στα «σενάρια» αυτής περιλαμβάνεται και ένα για τη «Διαχείριση Κρίσης στη Μέση Ανατολή».

«Στο πλαίσιο της άσκησης θα δοκιμασθούν τα Εθνικά Σχέδια "ΕΣΤΙΑ" και "ΝΕΑΡΧΟΣ" που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων σε γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Ερευνας και Διάσωσης (Ε-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, μετά τις «δυσκολίες» που δημιούργησαν για τις διαπραγματεύσεις τα όσα έγιναν στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, η κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη συνέχιση και εντατικοποίηση του διαλόγου με «αλληλοσεβασμό των δύο πλευρών», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά και από γραπτή ανακοίνωση του ΟΗΕ που, σύμφωνα με τη Λευκωσία, έδωσε ικανοποιητικές «απαντήσεις» για τα όσα είχαν προηγηθεί.

Είχε προηγηθεί και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ενώ το Σαββατοκύριακο ο Κύπριος Πρόεδρος είχε επαφές στη Λευκωσία με αντιπροσωπεία μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, συζητώντας μεταξύ άλλων για θέματα οικονομικής συνεργασίας, τα σχέδια άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ειδικότερα την Ενέργεια.

Τέλος, το δικό της «βάρος» θα έχει για τις εξελίξεις και η ανάδειξη του προέδρου της νέας κυπριακής Βουλής, στα τέλη της βδομάδας, μετά τις μεγάλες απώλειες που είχαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ