Τρίτη 31 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επικερδείς συμφωνίες για λογαριασμό των μονοπωλίων Ελλάδας - Ρωσίας

Με το κλείσιμο επικερδών συμφωνιών για λογαριασμό των μονοπωλίων Ελλάδας και Ρωσίας, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η συνάντηση του Προέδρου της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Το Σάββατο, ο Ρώσος Πρόεδρος πραγματοποίησε προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη στο Αγιον Ορος.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση της Παρασκευής, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η συνεργασία με τη Ρωσία συνιστά «στρατηγική επιλογή» και διαβεβαίωσε εκ νέου το ρωσικό κεφάλαιο ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι ασφαλείς για να επενδύσει, καθώς μετά την «επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δημιουργούνται προϋποθέσεις «για ανάπτυξη επενδύσεων και οικονομικών συνεργιών».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αιχμή αυτής της συνεργασίας είναι οι επενδύσεις σε υποδομές, λιμάνια, στη μεταλλευτική βιομηχανία και τον τουρισμό, καθώς και η προώθηση συμπράξεων στον αγροδιατροφικό τομέα. Παράλληλα, ανέδειξε τη στόχευση της αστικής τάξης για μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», βαφτίζοντας «εθνικό συμφέρον» το συμφέρον της αστικής τάξης και συσκοτίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί για το λαό η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους οξύτατους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς γύρω από την Ενέργεια.

Διεκδικώντας, εξάλλου, αναβαθμισμένο ρόλο για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι «σταθερός σύμμαχος της Δύσης», αλλά «δεν διστάζει να ανοίξει τα κλαδιά της» και στο Βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά, στο Νότο, στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση και Απω Ανατολή. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για τη Ρωσία», πρόσθεσε...

Από την πλευρά του, εκφράζοντας πάγιες επιδιώξεις του ρωσικού κεφαλαίου για ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, ως προγεφύρωμα των συμφερόντων του στην ευρύτερη περιοχή, ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε πολύ ουσιαστικές τις συνομιλίες. «Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην Ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον του ρωσικού κεφαλαίου για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ROSCO και του ΟΛΘ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέδωσε την ακύρωση του «Νότιου Ρεύματος» στις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αποφεύγοντας να κλείσει οριστικά την πόρτα δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου», προσθέτοντας ωστόσο ότι «μας χρειάζονται από πριν εγγυήσεις».

Οι αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων υπέγραψαν «Πολιτική Διακήρυξη για τον ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος», καθώς και μία σειρά συμφωνιών οικονομικού χαρακτήρα. Επίσης, υπογράφτηκαν συμφωνίες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων, όπως μεταξύ ΕΛΠΕ και «Rosneft».

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στήριξη στις ελληνορωσικές μπίζνες έσπευσε να παράσχει και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο.

«Κάναμε πολλά για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων όταν εδώ στην Ελλάδα βρίσκονταν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι του κόμματός σας», ανέφερε στην αρχή της συνάντησης ο Βλ. Πούτιν, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «πολύ επιτυχή, πολύ ουσιαστική για το επιχειρηματικό κλίμα» τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ουσιαστικά, ζήτησε η ενίσχυση των μπίζνες των δύο πλευρών να υποστηριχθεί από το σύνολο των αστικών κομμάτων της Ελλάδας. «Με μεγάλη χαρά μπορώ να πω ότι και στη Ρωσία και στην Ελλάδα η ανάπτυξη των διακρατικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας υπερβαίνει την πολιτική», σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο έγινε ακόμα πιο σαφής λέγοντας: «Ευελπιστούμε ότι οι εκπρόσωποι του κόμματός σας στη Βουλή των Ελλήνων, από τη σημερινή ημέρα, θα υποστηρίξουν τις κοινές μας πρωτοβουλίες».

Αντίστοιχα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό ότι σε αυτή τη συγκυρία υπάρχει μια συμφωνία διακομματική, ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία μπορούν να ενισχυθούν περισσότερο».

Η ΝΔ, «ως το κατεξοχήν μεγάλο κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα, υπήρξε και παραμένει ανέκαθεν υπέρμαχο των αποκρατικοποιήσεων και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Και χαιρόμαστε που - έστω και με κάποια καθυστέρηση - η κυβέρνηση κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε προς τον Βλ. Πούτιν.

Αιχμές για την πολιτική της ΕΕ

Στον απόηχο της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ν. Ξυδάκης, συναντήθηκε χτες στη Μόσχα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, A. Meshkov, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη ρωσική πρωτεύουσα.

Μεταξύ άλλων, η ρωσική αντιπροσωπεία ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις ρωσικές θέσεις σε ζητήματα που αφορούν στη σχέση της Ρωσίας με την ΕΕ. Συζητήθηκαν το θέμα των κυρώσεων καθώς και το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου. Ο Α. Μeshkov διατύπωσε αιχμές για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας - Ανατολική Εταιρική Σχέση της ΕΕ, καθώς επίσης και για το τρίγωνο σχέσεων ΕΕ - Ουκρανίας - Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ