Κυριακή 29 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «κάδρο» της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου

Αντιγράφουν κίνητρα στο κεφάλαιο από άλλα καπιταλιστικά κράτη και απαιτούν αναδιαρθρώσεις που θα φέρουν νέα αντεργατικά μέτρα

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκη, στο Βιομηχανικό Συνέδριο

Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκη, στο Βιομηχανικό Συνέδριο
«Εκτός του δημοσιονομικού σκέλους, η φορολογία αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο της δυνατότητας μιας οικονομίας να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες», επισημαίνεται στην έκθεση του ΣΕΒ. Στο «δια ταύτα», προτείνουν να δοθούν κίνητρα για «εμβληματικές επενδύσεις καταξιωμένων επενδυτών», σε ολόκληρη την επικράτεια, ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή.

Θέλουν ακόμη περισσότερα προνόμια

Ενδεικτικά, ο ΣΕΒ προτείνει:

Για επενδύσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ, μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 30%.

Για επενδύσεις 50 - 100 εκατ. ευρώ, μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 20%.

Για επιχειρηματικούς ομίλους με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους, επιπλέον μείωση κατά 30% και για επιχειρήσεις με 250 - 1.000 εργαζόμενους περαιτέρω μειώσεις κατά 20%.

Και επειδή οι δύο παράγοντες (ύψος επένδυσης - απασχόληση) λειτουργούν σωρευτικά, η φοροελάφρυνση για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και τα μονοπώλια στην Ελλάδα θα φτάνει σε 60% και ο συντελεστής θα συρρικνώνεται σε 11,6% (από 29%), ενώ η παρεχόμενη «έκπτωση» θα ισχύει για 10 χρόνια.

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ συνδέει την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου κεφαλαίου και της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, με τα ισχύοντα σήμερα σε γειτονικές «ανταγωνίστριες» αγορές, αλλά και στην ΕΕ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτουν, σύμφωνα με τα οποία, κράτη όπως η Τουρκία, η Πολωνία, η Ρωσία κ.ά. έχουν οριοθετήσει ειδικές φορολογικές ζώνες και ειδικά κίνητρα για σημαντικές επενδύσεις. Για παράδειγμα, στη Ρωσία παρέχεται μηδενικός φορολογικός συντελεστής (έναντι 20%) ειδικά για εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας, μειωμένος συντελεστής εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, εξαιρέσεις από το καθεστώς ΦΠΑ κ.ά.

Ανάμεσα σε άλλα:

Βουλγαρία. Προβλέπεται πλήρης απαλλαγή της εργοδοσίας από εργοδοτικές εισφορές για την Κοινωνική Ασφάλιση, επίσης πλήρης απαλλαγή από την καταβολή εταιρικών φόρων σε περιοχές με ποσοστά ανεργίας πάνω από 25%, καθώς και από ΦΠΑ (μέχρι 2 χρόνια), τελωνειακούς δασμούς και για φόρους αγοράς επιχειρηματικών ακινήτων.

Τουρκία. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κατά 100% για το τμήμα που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, μειώσεις εταιρικών φόρων από 50% μέχρι 90% στα επιχειρηματικά κέρδη κ.ά.

Γαλλία. Μείωση εταιρικών φόρων μέχρι και 100% (πλήρης απαλλαγή) για τα 2 πρώτα χρόνια της επένδυσης. Κρατική επιδότηση μέχρι 15.000 ευρώ ανά θέση απασχόλησης κ.ά.

Σουηδία. Μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, κατά περίπτωση, ανάλογα με το μέγεθος, το είδος δραστηριότητας της επιχείρησης και την περιοχή.

Πορτογαλία. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας από 75% μέχρι 100%, έως τα τρία πρώτα χρόνια της επένδυσης.

Απαιτήσεις ακόμα μεγαλύτερων φοροαπαλλαγών

Σε αυτό το «κάδρο» ανταγωνιστικότητας, οι εγχώριοι βιομήχανοι, με αφορμή το πρόσφατο Βιομηχανικό Συνέδριο στην Αθήνα με θέμα «Η Ελλάδα πέρα από την Κρίση, Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές», προσβλέπουν ανάμεσα σε άλλα σε:

  • Μείωση φορολογικών συντελεστών κατά 2% ετησίως τα επόμενα δέκα χρόνια, σε άμεση ψήφιση και τήρηση των φορολογικών συντελεστών για την περίοδο αυτή, δέσμευση ότι τυχόν επιπλέον αλλαγές θα προαναγγέλλονται και δεν θα είναι δυσμενέστερες από τις κάθε φορά υπάρχουσες.
  • Ευθυγράμμιση της φορολογίας επιχειρηματικών κερδών με φορολογικές πρακτικές της ΕΕ και γειτονικών χωρών,«κάτι που θα βελτιώσει τις επιδόσεις της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό για προσέλκυση επενδύσεων και θα συμβάλει ώστε να καταστεί η Ελλάδα σημαντικός επενδυτικός προορισμός».
  • Μείωση ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι οι υψηλότερες σε σχέση με τις λοιπές χώρες της ΕΕ, τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες της ελληνικής βιομηχανίας και μεταποίησης, αλλά και πολύ πάνω από το μέσο όρο των κρατών του ΟΟΣΑ.
  • Αρση των άμεσων και έμμεσων φόρων στην παραγωγή. Επανεξέταση των ειδικών φόρων επί των ενεργειακών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης και προσαρμογή στα ελάχιστα επίπεδα που προβλέπει η σχετική ευρωενωσιακή οδηγία.
  • Για τα έτη 2016 έως και 2022, να ισχύει ένας μειωμένος φορολογικός συντελεστής (20%) σε περίπτωση επανεπένδυσης κερδών, με την προϋπόθεση ότι ο εξοπλισμός για πάγια κεφάλαια θα χρησιμοποιηθεί για χρόνο παραπάνω από το μισό της ωφέλιμης ζωής του.

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, ιεραρχώντας τους «δυναμικούς κλάδους» της ελληνικής οικονομίας, εστίασε σε: Μεταλλουργία, Ενέργεια, Περιβαλλοντική βιομηχανία, Δομικά υλικά - Μεταλλικές κατασκευές, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Φαρμακευτική βιομηχανία και Τρόφιμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ