Σάββατο 28 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ
Πρωτοβουλίες αγώνα για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων

Συσκέψεις και πρόγραμμα δράσης, απέναντι στην προκλητική στάση κυβέρνησης και ΕΛΓΑ

Χωράφια - λίμνες στην περιοχή των Τρικάλων, λίγο μετά τις πλημμύρες
Χωράφια - λίμνες στην περιοχή των Τρικάλων, λίγο μετά τις πλημμύρες
Πρωτοβουλίες για την αγωνιστική διεκδίκηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου 21 και 22 Μάη, παίρνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην περιοχή.

Χτες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, κάλεσαν τους αγρότες να διεκδικήσουν δίκαιες αποζημιώσεις για τις μεγάλες ζημιές που έγιναν σε πάνω από 170.000 στρέμματα της περιοχής σπαρμένα με βαμβάκι, σιτηρά, καλαμπόκι, κηπευτικά, πεπονοειδή, αμπέλια κι άλλες καλλιέργειες. Κατήγγειλαν, επίσης, ότι ο ΕΛΓΑ και η κυβέρνηση αρνούνται τις αποζημιώσεις, την ίδια ώρα που οι πληγέντες αγρότες μένουν χωρίς εισόδημα. Η αγανάκτηση των αγροτών εκφράστηκε και στην «υποδοχή» που επιφύλαξαν σε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με τοπικούς βουλευτές που περιόδευσε στην περιοχή.

Αναφερόμενος στα λόγια του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ και στην πρόταση να θεσπιστεί μια βασική ασφάλιση, πάνω στην οποία οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν πρόσθετα ασφάλιστρα, ώστε να αποζημιώνονται από άλλα αίτια (π.χ. σκουλήκι, πλημμύρα κ.λπ.), ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, σημείωσε ότι είχε κατατεθεί όταν ήταν πρωθυπουργός ο Αντ. Σαμαράς, επί υπουργίας Τσαυτάρη - Χαρακόπουλου, και υπενθύμισε ότι υπάρχει ρητή δέσμευση από το πρώτο μνημόνιο για ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.

Στα Τρίκαλα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη» οργάνωσε σύσκεψη στη Φαρκαδόνα μαζί με τους τοπικούς Αγροτικούς Συλλόγους και κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες σε επιφυλακή. Αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και εκείνη τη μέρα οι αγρότες των Τρικάλων καλούνται να παρατάξουν τρακτέρ στον κόμβο της Φαρκαδόνας.

Στη Λάρισα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Αγροτικούς Συλλόγους των επαρχιών Φαρσάλων, Αγιάς και Τυρνάβου, προκειμένου να συντονίσουν τον αγώνα των αγροτών που διεκδικούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή του νομού είναι τεράστιες. Μόνο στην περιοχή των Φαρσάλων, από τις βροχοπτώσεις αλλά και το σπάσιμο φραγμάτων στον ποταμό Ενιππέα, έχουν «καταποντιστεί» πάνω από 25.000 στρέμματα με δυναμικές καλλιέργειες, ενώ η νεροποντή έπληξε και την πόλη, με κοντά στα 100 σπίτια, αλλά και βιοτεχνίες και μαγαζιά να έχουν υποστεί ζημιές.

Στη Μαγνησία, τέλος, ο εμπαιγμός των πληγέντων δεν έχει τέλος, καθώς η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, «τσακώνεται» με την αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, για το ποια «ενήργησε» γρηγορότερα μετά τις πλημμύρες, ενώ ο δήμαρχος Αλμυρού, Δ. Εσερίδης, έσπευσε να ευχαριστήσει δημόσια την εκπρόσωπο της κυβέρνησης και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, «για το άμεσο ενδιαφέρον που επέδειξαν κατά την πρόσφατη θεομηνία που είχαμε στο Δήμο μας».

Οι καταστροφές που έγιναν σε χωριά του Δήμου Αλμυρού είναι μεγάλες, καθώς εκτός από χιλιάδες στρέμματα με αγροτικές καλλιέργειες, «βούλιαξε» και το οδικό δίκτυο (επαρχιακό, αγροτικό, δασικό).

Την προκλητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες συμπληρώνει η άρνησή της να αποζημιώσει τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ για τις μετακινήσεις τους, προκειμένου να πάνε στα χωριά για να κάνουν τις εκτιμήσεις των ζημιών. Το υπουργείο θέτει ως ανώτερο όριο μετακινήσεων τα 250 χιλιόμετρα μηνιαίως, με προσωπικό και όχι υπηρεσιακό αυτοκίνητο, όταν αυτές οι αποστάσεις καλύπτονται σε ελάχιστες μέρες. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας ζητάει να καλύπτονται πλήρως οι μετακινήσεις, ώστε να προχωρούν ταχύτατα οι εκτιμήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε απόγνωση οι φτωχοί αγρότες Μακεδονίας και Λάρισας(2013-06-12 00:00:00.0)
Απαιτούνται έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις(2012-06-01 00:00:00.0)
Διεκδικούν ουσιαστικές αποζημιώσεις!(2009-06-27 00:00:00.0)
Καταστροφές από χαλάζι(2009-06-24 00:00:00.0)
Να ληφθούν μέτρα για τους πληγέντες(2002-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ