Παρασκευή 27 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Ψίχουλα κι αυτά ... «θα δούμε» αντί για αποζημιώσεις

Κυνικός ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στις απαντήσεις που έδωσε σε Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Σήμα κινδύνου αποτελούν για τους μικρομεσαίους αγρότες τα όσα ανέφερε χτες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, σχετικά με την τύχη των δενδροκαλλιεργητών της Λάρισας που καταστράφηκαν από τον παγετό του Μάρτη, όσο και των αγροτών στο Σουφλί, που οι καλλιέργειές τους «εξαφανίστηκαν» λόγω των πλημμυρών του Εβρου, απαντώντας σε Επίκαιρες Ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Γιάννης Δελής, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους δενδροκαλλιεργητές της Λάρισας, όπως ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης, η ζημιά σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 100% σε ροδάκινα, αχλάδια, βερίκοκα και σταφύλια στο Δήμο Τυρνάβου και σε κεράσια στον Δήμο Αγιάς. Η ζημιά αυτή έρχεται να προστεθεί στη συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος από τα αντιλαϊκά μέτρα και τα μέτρα της ΚΑΠ, χώρια ότι οι αγρότες αυτοί ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις από τη χαλαζόπτωση του Μάρτη του 2015.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε ζήτημα αλλαγής του καταστατικού του ΕΛΓΑ, ο οποίος, ενώ εισπράττει τεράστια ποσά από τους αγρότες, θέτει εμπόδια στο δικαίωμα αποζημίωσης των πληγέντων. Ανέδειξε, επίσης, το θέμα της έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι εκτιμήσεις και απαίτησε από τον υπουργό να απαντήσει αν το κράτος έχει καταβάλει τη θεσμοθετημένη επιχορήγηση προς τον ΕΛΓΑ.

Οσον αφορά τους αγρότες του Εβρου και ειδικά στο Σουφλί, όπως είπε ο Γ. Δελής, «κυριολεκτικά απέμειναν χωρίς χωράφια και χωρίς εισόδημα. Καταστράφηκαν περίπου 5.000 στρέμματα. Επιπλέον, καταστράφηκε και ένα σημαντικό μέρος από το αρδευτικό και το αποστραγγιστικό δίκτυο». Δεκαέξι μήνες μετά την καταστροφή δεν έχουν πάρει αποζημίωση, παρά το γεγονός ότι τέτοιες πλημμύρες είναι καθεστώς στον Εβρο, λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων.

Ούτε ένα ευρώ από τον ΕΛΓΑ

Απαντώντας για τους δενδροκαλλιεργητές, ο υπουργός είπε ότι η καρπόπτωση, «σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ειδικών, οφείλεται σε αίτια που δεν μπορεί να καλύψει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ»! Αντ' αυτού, παρέπεμψε στα ψίχουλα που δίνουν με μεγάλη καθυστέρηση και μόνο με την έγκριση της ΕΕ διάφορα άλλα «εργαλεία», όπως το «De Minimis», ή τα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης)». Και γι' αυτά ακόμα, είπε ότι «θα το δούμε». Οσον αφορά τις διαδικασίες, ομολόγησε ότι «καθυστερούν».

Για τους αγρότες στο Σουφλί, παραδέχτηκε ότι είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα και ότι δόθηκαν 5 εκατ. ευρώ. Από τον Γ. Δελλή επισημάνθηκε ότι «αυτό που γνωρίζουμε εμείς είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής για τις ζημιές του 2015 δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ» και ζήτησε από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει αν τα 5 εκατ. είναι αποζημιώσεις ή «ενισχύσεις που πήραν κάποιοι, οι οποίοι πρόλαβαν στα μέσα καλοκαιριού να σπείρουν βαμβάκι».

Ο υπουργός απέφυγε να δώσει διευκρίνιση και είπε και γι' αυτήν την περίπτωση ότι «αυτό που μας μένει είναι να δούμε τη διαδικασία de minimis, που έχει σχέση με απώλεια εισοδήματος» κι αυτό για «μερική ικανοποίηση» των πληγέντων, διευκρινίζοντας και πάλι ότι «αυτή η διαδικασία περνάει από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Οσο για την επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από το κράτος, ο υπουργός απάντησε κυνικά: «Μπορεί θεσμικά να δίνεται η δυνατότητα στην πολιτεία να συμμετάσχει στο ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί αυτό το πράγμα, πόσο μάλλον τώρα. Αντιλαμβάνεστε, στις δημοσιονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, τέτοια δυνατότητα στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται να υπάρχει»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποζημιώσεις απαιτούν οι παραγωγοί, κόντρα στο απαράδεκτο καθεστώς του ΕΛΓΑ(2024-04-12 00:00:00.0)
Χωρίς αποζημίωση οι καλλιεργητές της Νάουσας(2020-12-01 00:00:00.0)
Και τους χρωστάνε αποζημιώσεις και τους εκβιάζουν να πληρώσουν εισφορές(2017-05-05 00:00:00.0)
Συνάντηση για τις καταστροφές σε καλλιέργειες(2016-05-21 00:00:00.0)
Ζημιές και απόγνωση από τη χαλαζόπτωση(2014-05-29 00:00:00.0)
Μεγάλες οι καταστροφές από τους παγετούς(1997-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ