Παρασκευή 27 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΕ ΒΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τις ηρωικές απεργίες του 1936 στο Βόλο

Πολύμορφες εκδηλώσεις, με θέμα «80 χρόνια από τις ηρωικές απεργίες του Μάη και Ιούνη του 1936 στο Βόλο. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από τους μεγάλους αγώνες του εργατικού κινήματος», οργάνωσε η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ.

Το ξεκίνημα έγινε την Κυριακή 15/5, με τον ιστορικό περίπατο στα χνάρια της απεργιακής μάχης της 2 Ιούνη του 1936. Οι συμμετέχοντες, με ξεναγό τον Θανάση Βογιατζή, στέλεχος του ΚΚΕ, δημοσιογράφο - ερευνητή, πέρασαν από όλα τα σημεία που κινήθηκε η πορεία των χιλιάδων απεργών, η οποία κατέληξε στη μεγάλη σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, από τις 17/5 έως τις 19/5, στο Εργατικό Κέντρο, λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, την οποία επισκέφτηκε πλήθος εργαζομένων και νεολαίας.

Αγωνιστική παρακαταθήκη που προσφέρει πολύτιμα υλικά για το σήμερα

Την Πέμπτη 19/5 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο εκδήλωση, στην οποία προβλήθηκε βίντεο της ΤΕ Βόλου που αναφέρεται στη γέννηση και ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στην πόλη, τα γεγονότα του διμήνου Μάη και Ιούνη του 1936 και την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Βασίλης Μεταξάς, Γραμματέας της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις είναι «για να θυμόμαστε πως τα όποια δικαιώματα και κατακτήσεις των λαϊκών οικογενειών είχαν πάντα την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ και ήταν αποτέλεσμα σκληρών ταξικών αγώνων. Αγώνων που στο τέλος τους μπορεί να μην οδηγούσαν πάντα σε υλοποίηση των αιτημάτων, όπως ο δίμηνος αγώνας του 1936, αλλά έβαζαν παρακαταθήκη, δυνάμωναν το εργατικό κίνημα, ατσάλωναν τις ταξικές δυνάμεις, προετοίμαζαν τους επόμενους νικηφόρους αγώνες».

Από τον ιστορικό περίπατο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων
Από τον ιστορικό περίπατο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων
Και τόνισε: «Η περίοδος που εξετάζουμε, της ανασυγκρότησης του κινήματος και των αγώνων μετά το πισωγύρισμα της μεγάλης κρίσης του 1929 και οι μέθοδοι και η οργάνωσή του με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Καβάλα, την Πάτρα και τον Βόλο, προσφέρουν πολύτιμα υλικά για το σήμερα. Για το πώς ήταν συγκροτημένα τα σωματεία οργανωτικά, τη συμμετοχή των γυναικών, τη λαϊκή αλληλεγγύη, τη δράση στις γειτονιές και τις συνοικίες, για το πώς οργανώνονταν μια απεργία σε δύσκολο χώρο, το πώς οργανώνονταν απεργία σε πολλούς κλάδους, για την καλλιέργεια της ταξικής ενότητας, για τη δράση στο στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας. Αξίζει να μελετηθούν και το Κόμμα μας πρωτοστατεί με τις εκδόσεις του σε αυτή τη μελέτη.

(...) Η ιστορία αποδεικνύει ότι βασική προϋπόθεση για να μπορεί να αναπτυχθεί κίνημα τέτοιο που να επιβάλλει τη θέλησή του είναι να υπάρχει ένα ισχυρό ΚΚΕ. Δηλαδή ΚΚΕ ριζωμένο και οικοδομημένο στους τόπους δουλειάς πρώτα απ' όλα, με όλο και πιο πλατιούς και στέρεους δεσμούς με τις μάζες, πρώτα απ' όλα τις εργατικές και ιδιαίτερα τις παραγωγικές ηλικίες. Δεσμοί που θα διαμορφώνονται με τη βαθύτερη ιδεολογική πολιτική δουλειά στην εργατική τάξη ώστε οι εργαζόμενοι να εμπνέονται από τους μεγάλους σκοπούς του Κόμματός μας. Δεσμοί που διαμορφώνονται μέσα από την παραδειγματική στάση των κομμουνιστών μέσα στους χώρους δουλειάς που είναι πρώτοι στον αγώνα και στην οργάνωσή του.

Τα παραπάνω απαιτούν Κόμμα γερό ιδεολογικά και πολιτικά, που θα βγάζει συμπεράσματα από την Ιστορία του και την Ιστορία του εργατικού κινήματος, με στόχο να δυναμώνει την επαναστατική πάλη».

  • Μπορείτε να δείτε το βίντεο που ετοίμασε η ΤΕ Βόλου, στο πόρταλ «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/97487.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ