Πέμπτη 26 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυσαρέσκεια Λευκωσίας για τη συνάντηση Μπαν - Ακιντζί

Την ενόχληση της κυπριακής κυβέρνησης προκάλεσε η συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, ο οποίος μάλιστα παραβρέθηκε και στο δείπνο προς τιμήν των ηγετών κρατών.

Σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, εκπρόσωποι του ΟΗΕ προσπάθησαν να υποβιβάσουν την εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι οι δυο άντρες απλά συνομίλησαν για λίγα λεπτά, ενώ αποχωρούσαν από το δείπνο.

Χτες, αναμενόταν στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε, για νέες επαφές, καθώς, κανονικά, αύριο ήταν προγραμματισμένη και νέα συνάντηση του Μ. Ακιντζί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση αναβλήθηκε, με τη Λευκωσία να μιλά για «μη πρόσφορο έδαφος».

Επιπλέον, πληροφορίες ανέφεραν ότι η χτεσινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών Ο. Ναμί και Α. Μαυρογιάννη ήταν πολύ σύντομη, σε αντίθεση με ό,τι είχε προγραμματιστεί. Να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά τη δυσαρέσκειά της, η κυπριακή πλευρά ξεκαθάρισε «την αποφασιστικότητά» της «για συνέχιση του διαλόγου», αφήνοντας παράλληλα αιχμές για όσους προχωρούν σε μονομερείς κινήσεις «που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν δημοσιεύματα που αφενός εντοπίζουν δυσκολίες για τη «λύση» του Κυπριακού, αφετέρου μιλούν για «πολλά υποσχόμενη αλλά και τελευταία ευκαιρία λύσης», όπως έκαναν χτες οι «Financial Times».

Παράλληλα, διάφορες προτάσεις που συζητιούνται για τη «λύση» του θέματος των «εγγυήσεων» στην Κύπρο, φέρνουν στο προσκήνιο την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας.

Σε μια τέτοια συζήτηση που έγινε το προηγούμενο διάστημα στη Βρετανία, με τη συμμετοχή και ακαδημαϊκών, αλλά και την ειδική «συμβολή» της Αθήνας, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, τέθηκαν ως εναλλακτικές για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων οι εξής: Η ενίσχυση της σημερινής παρουσίας του ΟΗΕ, η παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων, η ανάθεση «ως υπεργολαβία στην ΕΕ να αναλάβει με δικές της δυνάμεις τον ρόλο της ασφάλειας της Κύπρου»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρούν οι επίσημες και οι ανεπίσημες συναντήσεις(2017-03-18 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί σε βάρος του κυπριακού λαού(2016-11-30 00:00:00.0)
Συνάντηση Αναστασιάδη - Ολάντ(2016-09-29 00:00:00.0)
Σε πρώτο πλάνο το παζάρι για εγγυήσεις και ασφάλεια(2016-08-24 00:00:00.0)
Ικανοποίηση για συνάντηση με Μουν και αμερικανική «στήριξη»(2016-01-23 00:00:00.0)
Βιάζονται για «λύση» μέχρι τέλος 2015(2015-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ