Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Ανακοινώθηκε πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων

Για πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μιλούν οι δύο πλευρές

Από τη συνέντευξη των Προέδρων ΗΠΑ - Βιετνάμ

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνέντευξη των Προέδρων ΗΠΑ - Βιετνάμ
ΑΝΟΪ.--

Ενταγμένη στην προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη γεωπολιτική τους ισχύ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού είναι η επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προχτές, στο Βιετνάμ. Είναι η τρίτη φορά που Αμερικανός Πρόεδρος επισκέπτεται το Βιετνάμ μετά τη λήξη του πολέμου.

Χτες, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βιετναμέζο ομόλογό του, Τραν Ντάι Γκουάνγκ, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον προχωρά στην πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων. Ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία που έχει η διατήρηση της ελευθερίας στη ναυσιπλοΐα, κάνοντας ειδική αναφορά στις διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (μεταξύ Κίνας και άλλων χωρών) που - όπως δήλωσε - πρέπει να διευθετηθούν ειρηνικά και όχι από όποιον έχει το μεγαλύτερο «βάρος στην περιοχή».

Από τη μεριά του, ο Γκουάνγκ είπε ότι «το Βιετνάμ εκτιμά πάρα πολύ την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν πλήρως το εμπάργκο της πώλησης όπλων στο Βιετνάμ, κάτι που αποτελεί σαφή απόδειξη ότι οι δύο χώρες εξομάλυναν πλήρως τις σχέσεις τους».

Η επίσκεψη Ομπάμα συνδέεται και με τις φιλόδοξες επιδιώξεις που έχουν τα αμερικανικά μονοπώλια για τη γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, με «εργαλεία» όπως η Διειρηνική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (ΤΡΡ), για την οποία ο Ομπάμα έσπευσε να τονίσει πόσο θα «ωφελήσει» όλη την περιοχή.

Φυσικά, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών αναμένεται η υπογραφή διαφόρων συμφωνιών. Ετσι, ανακοινώθηκε πως η αεροπορική εταιρεία «χαμηλού κόστους» «VietJet» θα αγοράσει 100 επιβατικά αεροσκάφη «Μπόινγκ 737 MAX 200», συμφωνία της οποίας το συνολικό ύψος εκτιμάται στα 11,3 δισ. δολάρια. Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι η συμφωνία καθιστά τη «VietJet» την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία χαμηλού κόστους, που δραστηριοποιείται πλέον στην ασιατική περιοχή με πάνω από 200 αεροσκάφη. Η παράδοση των αεροσκαφών αναμένεται να ολοκληρωθεί στο διάστημα 2019 - 2023. Ακόμα, η «VietJet» υπέγραψε και συμφωνία για την προμήθεια κινητήρων της εταιρείας «Pratt & Whitney» (θυγατρική της «United Technologies») για 30 αεροσκάφη Α321, συνολικής αξίας 3,04 δισ. δολαρίων.

Χτες, ο Ομπάμα συνάντησε και τον ΓΓ του ΚΚ Βιετνάμ, Νγκουέν Φου Τρονγκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ