Σάββατο 21 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Κλειδώνει» η πρώτη «αξιολόγηση», περαιτέρω κλιμάκωση για τη συνέχεια...

Με άξονα το διαφαινόμενο συμβιβασμό μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με τους «θεσμούς». Επόμενος σταθμός η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Τρίτη, με ατζέντα τη συμφωνία για το «κλείσιμο» της πρώτης «αξιολόγησης», με βάση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής όλο το προηγούμενο διάστημα και τις πρόσθετες προσθήκες αντιλαϊκών μέτρων, με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Οι διεργασίες για την επόμενη «αξιολόγηση» ξεκινούν άμεσα, ενώ η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, αναμένεται στις αρχές Οκτώβρη. Στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον και το ζήτημα των Εργασιακών, που ήδη έσπευσε να ανοίξει και ο ΣΕΒ, με φόντο το βαθμό «αποδοτικότητας» των ψηφισμένων αντιλαϊκών πακέτων, την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού, τις αβεβαιότητες γύρω από τους ρυθμούς του ΑΕΠ και της ανάκαμψης.

Διεργασίες για το κρατικό χρέος

«Εχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες στη διαχείριση των θεμάτων του χρέους, άρα νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε αυτήν τη συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών του G7 στην Ιαπωνία.

Δείχνοντας στην κατεύθυνση κάποιου συμβιβασμού με το ΔΝΤ, τόνισε ότι όσοι τάσσονται υπέρ μιας σημαντικής ελάφρυνσης χρέους εξ αρχής έχουν μετριάσει τη στάση τους και αυτοί που έχουν πει ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση έχουν επίσης αλλάξει τη θέση τους «λίγο».

«Αυτόν το χρόνο ή τον επόμενο, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού δανειακού πακέτου», πρόσθεσε, ενώ «μακροπρόθεσμα, έχουμε έναν αριθμό επιλογών που μπορούμε να εξετάσουμε αναφορικά με την ωρίμανση του χρέους, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια. Η προτίμησή μου θα ήταν να έχουμε ξεκάθαρες επιλογές στα μέτρα που είμαστε έτοιμοι να λάβουμε και τότε να δούμε πότε θα χρειαστούν».

Ο δε Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι αναμένει πως οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν σε συμφωνία στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, προσθέτοντας ότι έχει ήδη μιλήσει στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στο πλαίσιο συνάντησής του με το Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Χαρακτηριστική, εξάλλου, για το εύρος των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται σε όλη την Ευρωζώνη, είναι η δήλωση του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Μιλώντας στην εφημερίδα «Le Monde», τόνισε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν η αντίδραση σε Παρίσι και Μασσαλία, εάν η Γαλλία έπρεπε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που επιβλήθηκαν στους Ελληνες. Τη στιγμή μάλιστα που η εργασιακή μεταρρύθμιση που επιθυμεί να επιβάλει η κυβέρνηση (της Γαλλίας) είναι το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες στο διεθνή Τύπο, το ΔΝΤ, στην «έκθεση βιωσιμότητας», βάζει στο αντιλαϊκό τραπέζι την επιμήκυνση των αποπληρωμών μέχρι το 2080. Στην ίδια έκθεση, προτείνεται η επέκταση της «περιόδου χάριτος» των δανείων από το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) για 6 χρόνια (δάνεια 3ου μνημονίου), από το προηγούμενο «προσωρινό» μηχανισμό (EFSF) τουλάχιστον κατά 17 χρόνια (2ο μνημόνιο) και από τα διακρατικά δάνεια της Ευρωζώνης (1ο μνημόνιο) κατά 20 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των δανείων που έχουν χορηγήσει ο EFSF και o ESM, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να παγώσει στο επίπεδο του 1,5% τουλάχιστον έως το 2045.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι χωρίς την υλοποίηση των προτάσεών του, το χρέος της Ελλάδας θα φθάσει το 293,6% του ΑΕΠ έως το 2060, σύμφωνα με τις παραδοχές του βασικού σεναρίου. Το σενάριο αυτό προβλέπει διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό στο επίπεδο του 1,5% και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030.

Ιδιαίτερη σημασία, έχουν οι αναφορές του ΔΝΤ σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκτιμά ότι εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των «κόκκινων» δανείων και της ποιότητας του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι για τη συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών θα απαιτηθούν ποσά ύψους 20 δισ. ευρώ, περίπου στο ύψος των αρχικών προβλέψεων του 3ου μνημονίου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, στο επίκεντρο της οποίας «βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου.

«Αναπτυξιακά αντίβαρα» ζητά το εγχώριο κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, οι εργοδοτικές ενώσεις ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ με κοινό διάβημα καλούν την κυβέρνηση «να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων» και επισημαίνουν την ανάγκη για «αναπτυξιακά αντίβαρα».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν:

-- Το πολυνομοσχέδιο «εμπεριέχει επιπρόσθετους φόρους, οι οποίοι διατρέχουν οριζόντια κάθε έκφανση της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

-- «Παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, για σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο, καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον και κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, παρατηρούμε πως με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ακολουθεί άλλο δρόμο».

-- «Διατάξεις, όπως, η κατάργηση εξαίρεσης συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα παραγωγικά ακίνητα των επιχειρήσεων, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αγοραίας αξίας παραχώρησης οχήματος που αυξάνει υπέρμετρα το συνολικό συντελεστή φορολόγησης των στελεχών του ιδιωτικού τομέα κατά 2-2,5%, ο επταπλασιασμός του φόρου που καταβάλλουν σήμερα οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων, είναι μέτρα που επιβαρύνουν υπέρμετρα τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελάφρυνση χρέους για το κεφάλαιο με νέα μέτρα χρεοκοπίας του λαού(2016-12-06 00:00:00.0)
Συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης»(2016-05-31 00:00:00.0)
Με αλγόριθμο το αντιλαϊκό «σφαγείο»(2016-05-08 00:00:00.0)
Διευκολύνσεις στο κεφάλαιο - καρμανιόλα για το λαό(2015-06-21 00:00:00.0)
Παζάρια για το κεφάλαιο και η λυπητερή στο λαό(2012-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ