Σάββατο 21 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΡΩΣΙΑΣ - ASEAN
Στο προσκήνιο οι φιλοδοξίες ειδικά των ρωσικών μονοπωλίων

ΣΟΤΣΙ.--

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επανέλαβε χτες ότι το σημερινό επίπεδο των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ASEAN (Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας στην οποία συμμετέχουν Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες) είναι πολύ χαμηλό εκφράζοντας τις υψηλές προσδοκίες με τις οποίες η χώρα του υποδέχτηκε τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας - ASEAN, που ολοκληρώθηκε χτες στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

«Πέρυσι, ο συνολικός εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Ρωσίας και χωρών - μελών της ASEAN έφτασε τα 13,7 δισ. δολάρια... Αυτό το αποτέλεσμα μοιάζει πολύ ταπεινό, αν συγκριθεί με άλλες χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, για παράδειγμα με τον κύκλο εργασιών μεταξύ ASEAN και Κίνας που φτάνει μέχρι και τα 80 δισ. δολάρια, και το ίδιο ισχύει και για τη δική μας εμπορική σχέση με την Κίνα», πρόσθεσε ο Πούτιν, επιβεβαιώνοντας ότι η πλουτοκρατία της χώρας του δίνει όλο και μεγαλύτερη σημασία σε μια περιοχή που ήδη αποτελεί εστία σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών μονοπωλίων. Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η πρόταση που επανέφερε, για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ASEAN και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσίας και έχει σήμερα μέλη τις χώρες Τατζικιστάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Κιργιστάν). «Η έναρξή της θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας (συνολικής) ελεύθερης ζώνης εμπορίου για την Ασία και τον Ειρηνικό», έσπευσε να συμπληρώσει.

Στη δική του παρέμβαση στις εργασίες της Συνόδου, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει πετρέλαιο και παράγωγα πετρελαίου και με μακροπρόθεσμα και με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.

Επίσημα κείμενα για τις αποφάσεις της Συνόδου δεν είχαν δοθεί μέχρι χτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ