Σάββατο 21 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Ηθοποιοί στην υπηρεσία προπαγάνδισης της ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Γνωστοί ηθοποιοί της βρετανικής βιομηχανίας κινηματογράφου και σίριαλ, όπως ο «Σέρλοκ Χολμς» Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, ο σκηνοθέτης της οσκαρικής ταινίας, «Σλαμντόγκ Μίλιονερ» Ντάνι Μπόιλ και η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ είναι μεταξύ των 300 που υπέγραψαν κοινή επιστολή, με την οποία ζητούν από τους Βρετανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη.

Οι καλλιτέχνες ισχυρίζονται ότι πολλές ακριβές κινηματογραφικές παραγωγές και δημιουργικά καλλιτεχνικά σχήματα και παραστάσεις δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί «δίχως τη ζωτική χρηματοδότηση της ΕΕ» ή τη «διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ ανθρώπων από τις χώρες - μέλη της ΕΕ».

Στον αντίποδα αυτής της κίνησης βρίσκεται άλλη μερίδα Βρετανών καλλιτεχνών που υποστηρίζουν την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ (Βrexit) όπως ο ηθοποιός Μάικλ Κέιν και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «The Who», Ρότζερ Ντάλτρεϊ.

«Δεν έχουμε σχέδιο Β'», λέει ο Μοσκοβισί

Στο μεταξύ, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε χτες ότι οι ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι «δεν έχουν σχέδιο Β'» για τη σταθεροποίηση της στερλίνας σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ο Μοσκοβισί, που μίλησε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 στο Σεντάι, της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στη συνάντηση επιθυμούν η Βρετανία να παραμείνει μέλος της ΕΕ και ότι «το μόνο μας σχέδιο είναι η Βρετανία να παραμείνει στην ενωμένη Ευρώπη».

Ανεβοκατεβαίνουν τα στοιχήματα...

Αυτά, ενώ την ίδια περίοδο, οι αποδόσεις των στοιχημάτων στη Βρετανία ανεβάζουν στο 79% τις πιθανότητες παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, σύμφωνα με την εταιρεία «Betfair». Το ποσοστό υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ αυξήθηκε κατά περίπου 9% από την περασμένη βδομάδα. Η έτερη εταιρεία στοιχημάτων «William Hill» ανακοίνωσε ότι τα στοιχήματά της υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ήταν 1/5, το χαμηλότερο επίπεδο μέχρι σήμερα και ανεβάζουν σε 83% τις πιθανότητες της παραμονής στην ΕΕ.

  • Συνελήφθη χτες αργά το μεσημέρι σε χώρο στάθμευσης σούπερ μάρκετ στο Σένσμπουρι του δυτικού Λονδίνου ένας άνδρας αφότου μαχαίρωσε, άνευ γνωστού λόγου και αιτίας, τέσσερις γυναίκες. Η αστυνομία έσπευσε να δηλώσει σε δημοσιογράφους πως από τις πρώτες ενδείξεις το περιστατικό δεν φαίνεται να σχετίζεται με τρομοκρατία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ