Σάββατο 21 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ»
Από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο αντιλαϊκό τερατούργημα

Ενας ακόμα κρίκος στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για λογαριασμό του κεφαλαίου

Με τις «γνωστές» πλέον συνοπτικές διαδικασίες - εξπρές του «επείγοντος» και με τις ψήφους των κυβερνώντων κομμάτων, οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές επικύρωσαν χτες το απόγευμα επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα με τίτλο: «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», που περιέχει, για λογαριασμό του κεφαλαίου, πληθώρα αντιλαϊκών μέτρων. Αργά χτες βράδυ αναμενόταν η ψήφισή του και επί των άρθρων.

Από σήμερα το πρωί ξεκινά η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, με προγραμματισμό η ψήφισή του να έχει ολοκληρωθεί την Κυριακή το απόγευμα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία έχει καταψηφίσει και καταγγείλει το νομοσχέδιο, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα καταθέσει σήμερα αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά τη διάρκεια και της χτεσινής συζήτησης, τα στοιχεία που κυριάρχησαν ήταν ο διπολικός καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, στον οποίο συμμετείχαν και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, με διακύβευμα την ανάδειξη του «μοντέλου» που θα μπορεί να στηρίξει καλύτερα την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Με τέτοιου είδους «ενστάσεις», τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά επί της αρχής, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις δικές τους προτάσεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη, περιτυλιγμένες με μπόλικη δημαγωγία για τη χειραγώγηση του λαού.

Ενδεικτικά από τη ΝΔ, ο Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «είναι περισσότερα» από αυτά που περιέχει το μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού τον περασμένο Αύγουστο, ότι είναι «υφεσιακά» και δεν θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση να παραδειγματιστεί από τα «μέτρα που πήραμε εμείς το 2014», τα οποία εμφάνισε ως «πιο χαλαρά»...

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και των άλλων κομμάτων, ενώ η Χρυσή Αυγή, μέσω του ειδικού της αγορητή, Ηλ. Παναγιώταρου, προέτρεψε την κυβέρνηση, όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων, να πάρει ως πρότυπο το καθεστώς που ισχύει στη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία...

Εμπαιγμός και πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας

Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά στελέχη έδωσαν «ρέστα» στην αντιστροφή της πραγματικότητας, εμφανίζοντας την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού ως... «έξοδο στο ξέφωτο» και λέγοντας ότι τα «δύσκολα πέρασαν»...

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, εκτίμησε για το Γιούρογκρουπ της Τρίτης ότι θα προκύψει λύση και ότι θα υπάρξουν «καλές ειδήσεις» όσον αφορά το χρέος, «προσπερνώντας» βέβαια το γεγονός ότι η όποια «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που παίρνει τώρα η κυβέρνηση «είναι προφανώς υφεσιακά», όμως αν πάει καλά η διαπραγμάτευση έως τις 24 Μάη, «θα υπάρξει το αντιστάθμισμα», το οποίο θα είναι η εκταμίευση των 5 δισ. ευρώ, εννοείται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα κατανεμηθεί σε 800 εκατ. ευρώ κάθε μήνα έως το τέλος του χρόνου.

Εκανε σαφές ότι «αυτό που ζητάμε δεν είναι η τεχνική λύση», αλλά «ένας καθαρός διάδρομος για επενδυτές, Ελληνες και ξένους, για να ξέρουν ότι μπορούν να επενδύουν χωρίς ρίσκο χρεοκοπίας»...

Μιλώντας για το «υπερ-ταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, ανέφερε ότι άλλο είναι οι ιδιωτικοποιήσεις της ΝΔ και άλλο η... «αξιοποίηση» που επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση. Η «διαφορά» που επικαλέστηκε ήταν ότι με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης μπορείς «αν θέλεις να πωλήσεις να το κάνεις κάτω από ιδανικές συνθήκες», σημειώνοντας ότι γι' αυτό η «ζωή» του «υπερ-ταμείου» θα είναι 99 χρόνια. Εφτασε μάλιστα να πει ότι έτσι, «παίρνουμε λίγα από πολλούς και πολλά από τους λίγους»!

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης το ότι «ακυρώνουμε το νόμο για τη μικρή ΔΕΗ και τη δρομολογημένη από σας ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ», όταν στην πραγματικότητα η κυβέρνηση προωθεί ένα άλλο «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης.

Ισχυρίστηκε ότι η ΔΕΗ «δεν ιδιωτικοποιείται», αλλά «προσαρμόζεται στη στρατηγική της ΕΕ», που είναι «η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», προσαρμογή που θα γίνει «με τις συμπράξεις». Δηλαδή... δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης!

Αγρια ταξική πολιτική

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος περί «καλών ειδήσεων» και συνολικά στην κυβέρνηση, επισήμανε ότι οι «πολύ καλές ειδήσεις» που φέρνει η κυβέρνηση είναι «για τον ΣΕΒ (...) το φορέα άλλωστε που στηρίζει την κυβέρνηση». Είναι «πολύ καλές ειδήσεις» για τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους μεγαλεμπόρους.

Για το λαό «έχετε πολύ κακές ειδήσεις», τόνισε, και αναφέρθηκε στον ορυμαγδό των φορολογικών μέτρων που περιέχει το πολυνομοσχέδιο, όπως τα 1,8 δισ. ευρώ έμμεση φορολογία που προστίθενται στα 1,8 δισ. που προστίθενται στην άμεση φορολογία, στον «δημοσιονομικό κόφτη» αλλά και στον «κόφτη» που προετοιμάζεται για το χρέος, προσθέτοντας ότι «καταλαβαίνει κανείς ότι ο λαός θα πληρώσει και τη μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους», ενώ αυτοί που θα είναι ωφελημένοι θα είναι οι κεφαλαιοκράτες, οι οποίοι άλλωστε εξαιρούνται από όλα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση σε βάρος του λαού, όπως για παράδειγμα εξαιρούνται από τον «κόφτη» οι δαπάνες που αφορούν το κεφάλαιο.

«Ο,τι αφορά το λαό στον "κόφτη", ό,τι το κεφάλαιο εξαιρείται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο προχωράει σε παραπέρα φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά τους εξασφαλίζει και «ζεστό» χρήμα.

Χαρακτήρισε «άθλια προπαγάνδα» το επιχείρημα ότι «παίρνετε λίγα από τους και πολλά από τους λίγους. Αυτό που κάνετε είναι να παίρνετε πολλά από τους πολλούς και από τους λίγους τίποτα», τόνισε, εκτός «αν θεωρείτε πολλά τα μόλις 15 εκατ. φόρους το χρόνο που πληρώνουν οι εφοπλιστές» όταν ο λαός πληρώνει δισεκατομμύρια.

Ανέφερε ότι με τα φορολογικά μέτρα για τους αγρότες, τον ζύθο, τον καφέ κ.λπ. η κυβέρνηση αυτό που προωθεί είναι ο βίαιος εκτοπισμός των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών και εμπόρων για να προσφερθεί έδαφος στους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ συνολικά, όπως τόνισε, όλα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση (ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.) είναι για τη διευκόλυνση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

«Δεν θα ήταν παράλογο να ισχυριστούμε ότι μετατρέπεστε σε χανουμάκια του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ