Σάββατο 21 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπόσχεται στο κεφάλαιο ότι θα τα καταφέρει καλύτερα

Πίσω από τον «κουρνιαχτό», που σηκώνει για το πολυνομοσχέδιο, διαγκωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για την παροχή νέων προκλητικών προνομίων στο κεφάλαιο

Ο διαγκωνισμός της με το ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια του κεφαλαίου διαπερνά τη στάση της ΝΔ, τόσο εκεί που ασκεί κριτική, όσο και εκεί που επιλέγει «υπεύθυνη στάση»...

Eurokinissi

Ο διαγκωνισμός της με το ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια του κεφαλαίου διαπερνά τη στάση της ΝΔ, τόσο εκεί που ασκεί κριτική, όσο και εκεί που επιλέγει «υπεύθυνη στάση»...
Συνεχίζει η ΝΔ τις ακροβασίες της, προκειμένου να δικαιολογήσει την... «ναι μεν αλλά...» στάση της απέναντι στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, η οποία υπαγορεύεται από το γεγονός ότι από τη μια προσπαθεί να επιβεβαιώσει την «υπευθυνότητά» της απέναντι στη συνολικότερη στρατηγική του κεφαλαίου, την οποία υπηρετεί το εν λόγω νομοσχέδιο, αλλά, από την άλλη, προσπαθεί και να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, εστιάζοντας την κριτική της στο κατά πόσον το μείγμα διαχείρισης που προωθείται μπορεί να υπηρετήσει την καπιταλιστική ανάκαμψη, η ΝΔ προσανατολίζεται να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, όπως και μια σειρά άρθρα του - παρότι κατά βάση συμφωνεί με αυτά - επιλέγοντας ταυτόχρονα να υπερψηφίσει μια σειρά άλλες βασικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό...

Ενδεικτικά είναι όσα είπε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση με θέμα «Διάλογος για την ανάπτυξη», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, από τη μία, τόνισε ότι «χρειάζεται η αποφασιστική και έγκαιρη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο Πρόγραμμα», συμπλήρωσε ωστόσο ότι «η δημιουργία της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών, όπως δρομολογείται από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο (...) μιας εταιρείας με ζωή 99 έτη, που δεν θα λογοδοτεί στο εθνικό Κοινοβούλιο, που θα ελέγχεται ουσιαστικά από ευρωπαϊκούς θεσμούς, και η οποία θα διαχειρίζεται τη συνολική περιουσία του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από τη ΝΔ». Στάση που ίσως αντανακλά ανησυχίες εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων που αντιδρούν στον ασφυκτικό έλεγχο στη διαχείριση της κρατικής περιουσίας από παράγοντες του εξωτερικού.

Αλλωστε, επαναλαμβάνοντας την κριτική της ΝΔ απέναντι στο μείγμα διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «επώδυνα και υφεσιακά»μέτρα που «αντί να επαναφέρουν την οικονομία στην ανάκαμψη, την καταδικάζουν σε παρατεταμένη ύφεση», προσθέτοντας ότι «το νέο πλέγμα φορολογικών επιβαρύνσεων είναι βέβαιο ότι θα κάμψει περαιτέρω την ήδη ισχνή εγχώρια κατανάλωση και συνεπώς και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων», καθώς και ότι «ακόμα και οι αμιγώς εξαγωγικές επιχειρήσεις θα υποστούν σημαντικές συνέπειες, αφού η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, θα επηρεάσει και την παραγωγή και τη μεταφορά των προϊόντων».

Στη λογική του... «καταλληλότερου» για τα μονοπώλια

Σε αυτήν τη βάση, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέφερε το αίτημά του για εκλογές και προβάλλοντας εαυτόν ως ικανότερο να διαχειριστεί τα ζητήματα αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας υποστήριξε: «H κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, διότι απλούστατα είναι το ίδιο το πρόβλημα. Γι' αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο».

Στην ίδια λογική, του ....καταλληλότερου, συνέχισε: «Ξέρουμε τι μεταρρυθμίσεις απαιτούνται, ξέρουμε τη σειρά με την οποία πρέπει να υλοποιηθούν και ξέρουμε τι δεν πρέπει να εξακολουθήσουμε να κάνουμε».

Στο πλαίσιο του διαγκωνισμού του, άλλωστε, με τον ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να τάξει περισσότερες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές από όσες ήδη προσφέρει στο κεφάλαιο η κυβέρνηση: «Η ΝΔ είναι σε θέση και είναι αποφασισμένη να μειώσει το φορολογικό κόστος και το κόστος των εισφορών που επιβαρύνει την εργασία. Είμαστε αποφασισμένοι, διότι μόνο έτσι θα έχει επαρκές κίνητρο η επιχειρηματικότητα και η εργασία στη χώρα μας (...) Χρειαζόμαστε μια συνολική Φορολογική Μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει το επιχειρείν και θα προάγει τη διαφάνεια».

Οπως, επίσης, έταξε γενικότερες αναπροσαρμογές του αστικού κράτους προς στήριξη της περιλάλητης επιχειρηματικότητας: «Χρειαζόμαστε μια βαθιά μετάλλαξη του κράτους σε φορέα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Με αλλαγή πρακτικής και νοοτροπίας στην αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων». «Χρειαζόμαστε μια ριζική μεταρρύθμιση των μηχανισμών της διοίκησης που αφορούν στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην επίλυση διαφορών». «Σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας είναι ο αναπτυξιακός νόμος που έχει ήδη καθυστερήσει πολύ (...) Θα πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά στην ενίσχυση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και να έχει και συγκεκριμένη γεωγραφική στόχευση».

Ειδικότερα, για την ανάπτυξη της «επιχειρηματικότητας» στη Βόρεια Ελλάδα, υποστήριξε πως «χρειάζεται να εφαρμοστούν πολιτικές (σ.σ: νέα προνόμια) που να υποβοηθούν τη βιωσιμότητα των παραμεθόριων επιχειρήσεων και την ουσιαστική ενίσχυση της εργασίας στις ακριτικές περιοχές (...) Χρειάζεται να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες σύγχρονες υποδομές, κάτι που μόνον μέσω ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά και αποδοτικά».

Ολα για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα σας επιτρέψουν να μεγιστοποιήσετε την αποδοτικότητα της δουλειάς σας, του ταλέντου σας, της καινοτομίας, των επενδύσεών σας»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ