Παρασκευή 20 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερες οι εκδηλώσεις για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου

Το εξώφυλο της έκδοσης των ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου για το Λαϊκό Διδασκαλείο στα Τρόπαια
Το εξώφυλο της έκδοσης των ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου για το Λαϊκό Διδασκαλείο στα Τρόπαια
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70χρονα του ΔΣΕ, οι Οργανώσεις Περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση, για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, την παιδαγωγική ακαδημία του ΔΣΕ, που λειτούργησε το 1948 στο πλαίσιο της δράσης της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29/5, στις 11 π.μ., στα Τρόπαια Αρκαδίας και το πρόγραμμα της κεντρικής εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Χαιρετισμό από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Ομιλία από την Κυριακή Καμαρινού, διδάκτορα Κοινωνιολογίας.
  • Θεατρικό αναλόγιο για το Λαϊκό Διδασκαλείο βασισμένο σε μαρτυρίες της εποχής, από θεατρική και μουσική ομάδα της Οργάνωσης Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργούν επίσης έκθεση με αρχειακά υλικά για το Λαϊκό Διδασκαλείο και βιβλιοπωλείο.

Αξίζει να σημειωθεί η ιστορική έκδοση των ΕΠ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας με τίτλο «Λαϊκό Διδασκαλείο, η Παιδαγωγική Ακαδημία που λειτούργησε στις ελεύθερες περιοχές», που, αξιοποιώντας τις διάσπαρτες ιστορικές αναφορές, τις προσωπικές μαρτυρίες, αλλά, κυρίως, ιστορικά ντοκουμέντα από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, αποτυπώνει με σχετική πληρότητα αυτή την πλευρά της δράσης της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.

Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση, η ΚΟ Πελοποννήσου οργανώνει, μια μέρα πριν, το Σάββατο 28 Μάη 2016, εκδήλωση τιμής για τον διευθυντή του Λαϊκού Διδασκαλείου, Πάνο Γεωργόπουλο, στο χωριό του, Κερπινή Αρκαδίας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αποκαλυπτήρια μνημείου του Κόμματος για τον Πάνο Γεωργόπουλο και ομιλία από την Στέλλα Χρηστά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου. Το μνημείο, εκτός του διευθυντή του Λαϊκού Διδασκαλείου, θα αναφέρεται και στους σκοτωμένους Κερπινιώτες αγωνιστές της 10ετίας του '40, καθώς και στον Μεσσήνιο συνταγματάρχη του ΔΣΕ Κώστα Μπασακίδη και την Ασπασία Δασκαλοπούλου, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου, που σκοτώθηκαν στην περιοχή. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επίσης, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μάη θα λειτουργήσει κατασκήνωση των Οργανώσεων Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Βυζίκι Γορτυνίας (1 χιλιόμετρο πριν από τα Τρόπαια). Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης (που θα γίνει στο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου) θα περιλαμβάνει, εκτός από τη συμμετοχή στις κεντρικές εκδηλώσεις, παρουσίαση της έκδοσης για το Λαϊκό Διδασκαλείο. Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση για το Λαϊκό Διδασκαλείο και βιβλιοπωλείο. Το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι με τοπικά εδέσματα.

  • Σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το Λαϊκό Διδασκαλείο καλεί και η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που για το σκοπό αυτό οργανώνει διήμερη εκδρομή στις 28 - 29 Μάη. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα γραφεία της ΤΟ Εκπαιδευτικών και στο τηλέφωνο 210.5282.582, μέχρι την Τρίτη 24/5.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ