Σάββατο 14 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Μόνιμοι χώροι εγκλωβισμού και κουμάντο από τις ΜΚΟ

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά

Τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων εγκλωβισμού των χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, όπου γενικό κουμάντο θα κάνουν οι ΜΚΟ, προδιέγραψε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα του χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Σκαραμαγκά. Οσο για τη διάθεση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, αυτή φάνηκε όταν ο αναπληρωτής υπουργός είπε: «Αυτή τη στιγμή ο Σκαραμαγκάς είναι ένα καλό κέντρο», «πληροί τις βασικές προϋποθέσεις με βάση τους διεθνείς κανονισμούς», «έχουμε και χειρότερα»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι το κέντρο αυτό, όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 2.886 πρόσφυγες, «βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι εκτεθειμένη σε καιρικές συνθήκες, χωρίς κανένα σημείο σκίασης», δεν υπάρχει δομή του υπουργείου Υγείας για την υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσων χιλιάδων ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Η παρουσία του Ερυθρού Σταυρού εκεί δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Η σίτιση των παιδιών είναι ελλιπής - για ζεστό φαγητό ούτε λόγος να γίνεται - ενώ για το καλοκαίρι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, αφού δεν έχει γίνει ούτε ράντισμα για τα κουνούπια. Χώρια ότι δεν υπάρχουν διερμηνείς, ενώ δεν υπάρχει και συγκοινωνία που να συνδέει το κέντρο με την αγορά της πόλης.

Ο Χρήστος Κατσώτης ξεκαθάρισε ότι θέση του ΚΚΕ είναι να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους, καλώντας το λαό να αγωνιστεί γι' αυτό. Ωστόσο, για όσο διάστημα θα φιλοξενούνται στη χώρα μας, είναι αδιαπραγμάτευτο ότι θα πρέπει να εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαμονής. Ρώτησε, απαιτώντας συγκεκριμένη απάντηση: «Τι θα κάνετε έτσι ώστε πράγματι να εξασφαλιστούν στο χώρο συνθήκες υγιεινής, τέτοιες που να διασφαλίζουν την υγεία των προσφύγων και τη δωρεάν σίτισή τους, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ».

Τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός, αποτύπωσαν ανάγλυφα τη σφραγίδα των αποφάσεων της ΕΕ και την προσυπογραφή της κυβέρνησης. Αφού παραδέχτηκε το «δίκιο» του βουλευτή του ΚΚΕ και ότι έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κατάσταση που χαρακτήρισε «οξεία», πρόσθεσε: «Ο Σκαραμαγκάς έγινε για να λυθεί το πρόβλημα του Πειραιά και του Ελληνικού και θα φτιαχτεί και άλλο τέτοιο κέντρο, όχι στο Σκαραμαγκά».

Πρόσθεσε ότι «μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει διευθετηθεί η πρώτη προσωρινή εγκατάσταση του προσφυγικού - μεταναστευτικού πληθυσμού σε σχετικά αξιοπρεπείς συνθήκες. Το δεύτερο σχέδιο είναι, αφού πάρει μορφή το χάος, να δούμε πώς αυτές οι συνθήκες θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα γίνουν καλύτερες». Βέβαια, «το πόσο θα τα καταφέρουμε, πού θα τα καταφέρουμε, θα το δούμε, γιατί είναι και αυτό με τα χρήματα, καθώς και οι δυσκολίες που έχουμε».

Την ίδια ώρα, βέβαια, που επικαλείται την έλλειψη χρημάτων για να εξασφαλιστούν οι ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι ΜΚΟ έχουν «πάρει 100 εκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ωμά ότι «θα δώσουμε ρόλο στις ΜΚΟ» ώστε «τα λεφτά που πήραν να αξιοποιηθούν σωστά». Μάλιστα, προέτρεψε οι «επόμενες Επίκαιρες Ερωτήσεις γι' αυτό το ζήτημα δεν θα πρέπει να αφορούν το αν οι ΜΚΟ θα εμπλακούν ή όχι. Αυτό θα γίνει». «Θα πρέπει να υπάρξουν συνεχείς Επίκαιρες Ερωτήσεις για τον έλεγχο, για το τι γίνεται, για το αν αυτά τα λεφτά πηγαίνουν εκεί που πρέπει να πάνε ή γίνεται ένα "πάρτι" ανάμεσά τους», ομολογώντας, δηλαδή, ταυτόχρονα τον ύποπτο ρόλο τους!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούν να πάνε στις χώρες που επιθυμούν και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης(29/6/2018)
Ερώτηση για το γιαπί - «κέντρο φιλοξενίας» στο Μενίδι(7/2/2017)
Να ληφθούν μέτρα για τους διπλά εγκλωβισμένους στα νησιά(17/6/2016)
Σχέδια για εκκένωση Ειδομένης και Πειραιά έως το Πάσχα(13/4/2016)
Τι προτείνει το ΚΚΕ(4/3/2016)
Ανακοίνωση για τα κέντρα μετεγκατάστασης(27/2/2016)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org