Σάββατο 14 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οκτάμηνα» ανακύκλωσης της ανεργίας

Στα τέλη Μάη αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στους πρώτους 17 δήμους της χώρας, που προβλέπει την πρόσληψη ανέργων για οκτώ μήνες, δηλαδή την ανακύκλωση της ανεργίας, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως μηχανισμός πίεσης για την παραπέρα συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για τους όρους και τη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος ενημέρωσε την περασμένη Τετάρτη τους δημάρχους στη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει σε τρεις φάσεις. Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί περί τα τέλη Μάη, σε 17 δήμους, με την πρόσληψη 6.918 ανέργων. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν άλλοι 34 δήμοι και από το Σεπτέμβρη εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι υπόλοιποι δήμοι που θα συμμετέχουν σε αυτό.

Διαμαρτυρίες προήλθαν από δημάρχους δήμων που δεν συγκαταλέγονται στην πρώτη ή δεύτερη φάση του προγράμματος, εκφράζοντας ανησυχίες μήπως μείνουν χωρίς προσλήψεις. Απαντώντας, η Ρ. Αντωνοπούλου είπε ότι η διαδικασία της επιλογής των δήμων που πέρασαν στην πρώτη και στη δεύτερη φάση έγινε βάσει στατιστικού προγράμματος με κύρια κριτήρια τον αριθμό των καταγεγραμμένων ανέργων, που πρέπει να ξεπερνούν τα 1.000 άτομα, τον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων και τις επιπτώσεις σε κάθε δήμο από την κρίση. Η ίδια διευκρίνισε ότι η υλοποίηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη μόνο για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι αιτήσεις των δήμων σε προσωπικό θα πρέπει να προσδιορίζουν επακριβώς το έργο στο οποίο θα χρειαστεί να απασχοληθούν. Στις δράσεις που μπορεί να απασχοληθούν οι προσληφθέντες, περιλαμβάνονται η συντήρηση και επισκευή δημοτικών υποδομών, έργα περιβάλλοντος και κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. Δεν επιτρέπονται προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας, καθώς και του Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ενώ δεν αποκλείονται προσλήψεις και σε διοικητικό προσωπικό.

Στον αντίποδα της... διαπάλης μεταξύ δημάρχων για το πόσες προσλήψεις θα κάνει ο κάθε δήμος, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, σημείωσε ότι αυτό που θα έπρεπε να συζητά η ΠΕΔΑ είναι πώς οι δήμοι θα πιέσουν για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν. Συμπλήρωσε ότι με τα εν λόγω προγράμματα ουσιαστικά η κυβέρνηση προσπαθεί να μοιράσει τη φτώχεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ