Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΩΝ
Απαλλάσσονται τελικά από την τήρηση βιβλίων

Η αγωνιστική πίεση του Συνδικάτου ΟΤΑ και σωματείων της Αττικής έφερε αποτέλεσμα

Από παλιότερη διαμαρτυρία των ΟΤΑ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από παλιότερη διαμαρτυρία των ΟΤΑ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Αναίρεσε τελικά, μετά από τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων και των σωματείων τους, το υπουργείο Οικονομικών την υποχρέωση των συμβασιούχων στην καθαριότητα των Δήμων, και συνολικά των εργαζομένων στο Δημόσιο με «μπλοκάκι», να ανοίξουν και να τηρούν βιβλία ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Προηγούμενο έγγραφο του υπουργείου, στις αρχές Μάρτη, προέβλεπε την υποχρέωση αυτή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το εισόδημα των προσώπων αυτών (σ.σ. των εργαζομένων με συμβάσεις μίσθωσης έργου) προέρχεται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεπώς είναι υπόχρεα σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων για τις καταβαλλόμενες από το Δήμο αμοιβές».

Τα παραπάνω είχαν προκαλέσει την αντίδραση εργαζομένων και σωματείων, με παραστάσεις διαμαρτυρίας του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και σωματείων εργαζομένων σε Δήμους στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Το θέμα έφερε επίσης στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση, ζητώντας να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι από τις φορολογικές υποχρεώσεις που προβλέπονται για τους επιχειρηματίες, αλλά και να μη στερούνται οι συμβασιούχοι με «μπλοκάκι» κανένα από τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Ετσι, με πρόσφατο έγγραφό του (ΠΟΛ.1057/2016), το υπουργείο απαλλάσσει από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων τους εργαζόμενους που δουλεύουν με συμβάσεις μίσθωσης έργου στους Δήμους και συνολικά στο Δημόσιο, εφόσον δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ