Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Διαμαρτυρίες χτες στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας

Στάση εργασίας με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Νοσηλευτή

Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας
Διαμαρτυρίες έξω από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας έκαναν χτες το πρωί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Νοσηλευτή, διεκδικώντας μέτρα για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, συμμετείχαν στη συγκέντρωση με το πανό του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Με πορεία που ξεκίνησε από το υπουργείο Υγείας, οι υγειονομικοί έφτασαν στο υπουργείο Εργασίας φωνάζοντας συνθήματα, διαμαρτυρόμενοι για την κρατική υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, για τις ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, φάρμακα και υλικά.

Στο υπουργείο Εργασίας, επιδίωξαν συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο, προκειμένου να του θέσουν αιτήματα όπως η ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Ωστόσο, στην είσοδο του υπουργείου ήταν παραταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, που είχαν κλείσει τις πόρτες. Η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας τελικά δεν έγινε, καθώς υπηρεσιακά στελέχη παρέπεμπαν σε συνάντηση με άλλους παράγοντες του υπουργείου, που απλά θα μετέφεραν τα αιτήματα, γεγονός που συνάντησε την άρνηση των εργαζομένων.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο Εργασίας, η Ολγα Σιάντου, μέλος της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και της ΕΕ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τους κάλεσε σε κλιμάκωση και οργάνωση στους χώρους δουλειάς.

Ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Θυμίζουμε ότι με αφορμή τη χτεσινή κινητοποίηση, η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ σημείωνε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «Η Παγκόσμια Μέρα του Νοσηλευτή βρίσκει όλους τους νοσηλευτές, όλους τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία, τα ιδρύματα Πρόνοιας, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας σακατεμένους, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό, με απλήρωτα δεδουλευμένα, με εργασιακές σχέσεις σύγχρονης σκλαβιάς.

Χιλιάδες είναι οι άνεργοι συνάδελφοι χωρίς ταμείο ανεργίας, με μισθούς πείνας στα "πεντάμηνα" προγράμματα και μέσα στις υγειονομικές μονάδες οι μόνιμοι να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες. Αντιμέτωποι με ελλείψεις τραγικές σε προσωπικό - φάρμακα - υγειονομικό υλικό - εξειδικευμένα μηχανήματα. Με τις επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα να πολλαπλασιάζονται, όσο εντατικοποιείται η εργασία και απουσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Αντιμέτωποι με κύματα προσφύγων, χωρίς να υπάρχουν διερμηνείς να βοηθήσουν και κατάλληλες κρατικές υποδομές.

Ο μεμονωμένος προσωπικός αγώνας που δίνει κάθε υγειονομικός να βγει η βάρδια χωρίς απώλειες, να δώσει λύση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς ή οι περιθαλπόμενοι στα ιδρύματα, βρίσκει τοίχο όσο δεν ενώνεται με το συλλογικό οργανωμένο αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό, τους μονοπωλιακούς ομίλους, τους καπιταλιστές.

Οσο επιτρέπουμε σε κυβέρνηση και συντεχνιακές λογικές να είμαστε διαιρεμένοι, ο νοσηλευτής ΔΕ απέναντι στους ΤΕ, ο ένας κλάδος απέναντι στον άλλο και στο απυρόβλητο ο πραγματικός δυνάστης. Γι' αυτό όλοι ενωμένοι, όλοι στο δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Για να μείνουν οι αντιλαϊκοί νόμοι στα χαρτιά! Να σταματήσουν να γίνονται τα δικαιώματά μας λίπασμα για τα κέρδη του κεφαλαίου».

Στο Ηράκλειο

Παράλληλα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα, το σωματείο οργάνωσε περιοδεία στα νοσηλευτικά τμήματα, προσφέροντας στους νοσηλευτές συμβολικά ένα τριαντάφυλλο για το έργο και τον αγώνα τους. Παράλληλα, μοιράστηκε ανακοίνωση για τη στάση εργασίας και κουβεντιάστηκαν με τους εργαζόμενους τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου, καθώς και η ανάγκη να γίνουν βήματα στην παραπέρα οργάνωση της πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ