Τετάρτη 11 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα αμερικανική περιπολία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Οι ΗΠΑ αναζωπυρώνουν διαρκώς την ένταση στην ευρύτερη περιοχή

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα περιπολία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, με το αντιτορπιλικό USS William P. Lawrence (Γουίλιαμ Π. Λόρενς) να εμφανίζεται κοντά στον ύφαλο Fiery Cross (Φιέρι Κρος) και τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Μπιλ Ούρμπαν, να κάνει λόγο για επιχείρηση, με στόχο «να αμφισβητήσει τις υπερβολικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» από Κίνα, Ταϊβάν και Βιετνάμ, σύμφωνα με το «Ρόιτερς».

Οι διεκδικήσεις αυτές, συνέχισε, «είναι ασυνεπείς με το διεθνές Δίκαιο ...σκοπεύουν να περιορίσουν τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας που οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα άλλα κράτη δικαιούνται να εξασκούν».

Την ίδια στιγμή, ο βοηθός του Αμερικανού ΥΠΕΞ αρμόδιος για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, Ντάνιελ Ράσελ, δήλωνε από το Ανόι (που στα τέλη του μήνα θα επισκεφτεί επίσημα και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα) πως «αν το πιο ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό του κόσμου δεν μπορεί να πλεύσει εκεί όπου επιτρέπει το διεθνές Δίκαιο, τότε τι θα γίνει με τα πολεμικά πλοία μικρότερων κρατών; ...τι θα γίνει με τους αλιείς, με τα φορτηγά πλοία;» τόνισε, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διεκδικούν ρόλο - δήθεν - «υπερασπιστή» του διεθνούς Δικαίου (που ούτως ή άλλως αποτυπώνει το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων) και άλλων κρατών, ανάλογα φυσικά με το πώς υπηρετεί τα στρατηγικά τους συμφέροντα.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, εξέφρασε έντονη ενόχληση για τη νέα αμερικανική περιπολία, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη, επικρίνοντας την Ουάσιγκτον για είσοδο στην περιοχή χωρίς την άδεια της Κίνας και μιλώντας για κίνηση που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Επιπλέον, υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε η Κίνα και ως προς την προσφυγή των Φιλιππίνων σε διεθνή δικαστήρια, αναζητώντας «διαιτησία» για τις διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Ο Κανγκ υπογράμμισε ότι η Κίνα ποτέ δε θα «παρενοχλήσει» μικρές χώρες, αλλά και ποτέ δε θα ανεχτεί «εκβιασμούς».

Πολυεθνική άσκηση στη Νότια Κορέα

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας θα φιλοξενήσει διεθνή άσκηση υποβρυχίων με τη συμμετοχή άλλων πέντε χωρών και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Σιγκαπούρης, Μαλαισίας. Πρόκειται για άσκηση διάσωσης, που έγινε πρώτη φορά το 2000 στη Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα φιλοξενεί για 2η φορά.

Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 25 Μάη και θα διαρκέσει 10 μέρες, ενώ θα διεξαχθεί στα ανοικτά του νοτιοανατολικού άκρου της Κορεατικής Χερσονήσου. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος και 12 χώρες ως «παρατηρητές», ανάμεσά τους και οι Κίνα και Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ