Τετάρτη 11 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Στην πρωτεύουσα της Ρουάντας, Κιγκάλι, ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 13 του μήνα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Αφρική, με τη συμμετοχή δεκάδων Αφρικανών, Ευρωπαίων και Αμερικανών επιχειρηματιών και κυβερνητικών αξιωματούχων. Στην ατζέντα του φόρουμ θα εξεταστούν θέματα που αφορούν την αύξηση της παραγωγικότητας αφρικανικών οικονομιών, την «αντιμετώπιση» της ανισότητας, τη συγκρότηση «αξιόπιστων» συστημάτων Υγείας, την αντιμετώπιση του κυβερνο-εγκλήματος και τη σύμπραξη εταιρειών και καπιταλιστικών οικονομιών της Υποσαχάρειας Αφρικής.

ΡΩΜΗ.-- Οι ιταλικές αρχές έθεσαν υπό προσωρινή κράτηση δύο Αφγανούς, 23 και 29 ετών, καθώς - σύμφωνα με δημοσιεύματα - φέρονται να συνδέονται με δίκτυο του «Ισλαμικού Κράτους» που δρούσε σε Ιταλία, Γαλλία και Βέλγιο. Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε ενόψει των τοπικών εκλογών του Ιούνη, εμφανίζει για πρώτη φορά το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S) στην πρώτη θέση, με μικρή αλλά υπαρκτή διαφορά μπροστά από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι, που συγκεντρώνει 28% έναντι 28,4% του Μ5S.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η ινδική JSW Steel κατέθεσε προσφορά για τις δραστηριότητες της Tata Steel στη Βρετανία, μετέδωσαν χτες ΜΜΕ του Λονδίνου, προκαλώντας ανησυχία στους τραπεζίτες για τα υψηλά επίπεδα χρέους της ενδιαφερόμενης εταιρείας. Σύμφωνα με τους «Financial Times», άλλες έξι εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά των χαλυβουργιών που λειτουργούν στη Βρετανία υπό την ευθύνη του ομίλου ΤΑΤΑ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Διήμερη επίσκεψη στο Τατζικιστάν ξεκίνησε ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας και Υδάτων. Στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθούν τα σχέδια υλοποίησης του δικτύου μεταφοράς ενέργειας CASA - 1000, στο οποίο εμπλέκονται Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Αφγανιστάν και Πακιστάν και εκτείνεται σε ένα μήκος 1.222 χιλιομέτρων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Ντόναλντ Τραμπ, Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος που διεκδικεί το χρίσμα του κόμματός του στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, που είχε ζητήσει να επιβληθεί σε όλους τους Μουσουλμάνους «προσωρινή» απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, υπαινίχθηκε ότι θα έκανε μια εξαίρεση για το νεοεκλεγέντα Μουσουλμάνο δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν. Ωστόσο, ο Καν απέρριψε την «πρόσκληση» Τραμπ, κατηγορώντας τον πως οι απόψεις του για το Ισλάμ «προδίδουν πλήρη άγνοια».

ΣΑΙΝΤ ΠΟΛ.-- Ο 43χρονος πρώην καθηγητής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Σέιντ Κλάουντ, Γιουέι Ζένγκ, στην πολιτεία Μινεσότα των ΗΠΑ, καταδικάστηκε σε πρόστιμο 500.000 δολαρίων για λαθραία εξαγωγή ελεφαντοστού και κέρατου ρινόκερου στην Κίνα.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΟΚΛΑΧΟΜΑ.-- Τουλάχιστον δύο άνδρες άνω των 70 ετών έχασαν προχτές βράδυ τη ζωή τους και δεκάδες κτίρια υπέστησαν υλικές ζημιές, στη διάρκεια ισχυρών ανεμοστρόβιλων και καταιγίδων που έπληξαν την πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ