Τρίτη 10 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Την παραίτησή της από τη θέση της υπουργού Περιβάλλοντος, στη σουηδική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Ασα Ρόμσον, μετά τα σχέδια για την αντικατάστασή της στην ηγεσία των Πρασίνων, ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος που ξεκινά σε λίγες μέρες. Η Ρόμσον (που μέχρι πρότινος ήταν η μία από τους δύο προέδρους του κόμματος) θα αντικατασταθεί πιθανώς από τη σημερινή υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης της Συνεργασίας, Ισαμπέλα Λέβιν, στο φόντο της ελεύθερης πτώσης των ποσοστών των Πρασίνων (που συναποτελούν με τους Σοσιαλδημοκράτες κυβέρνηση συνεργασίας).

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Νέα δοκιμή πυραύλου με βεληνεκές 2.000 χλμ. πραγματοποίησαν χτες Ιρανοί στρατιωτικοί, με τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Αλί Αμπντολαχί, να δηλώνει πως η εξέλιξη δεν παραβιάζει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πάνω από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, την Κυριακή, στην επαρχία Γκάζνι του κεντρικού Αφγανιστάν, όταν δύο λεωφορεία συγκρούστηκαν με βυτιοφόρο καυσίμων. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 50.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ενοπλοι δολοφόνησαν τον ακτιβιστή Κουράμ Ζακί, σε καφετέρια στην πόλη Καράτσι του Πακιστάν. Την ευθύνη ανέλαβε παρακλάδι των «Ταλιμπάν», των οποίων ο Ζακί φέρεται να ήταν σκληρός πολέμιος.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στην κράτηση του 20μελούς πληρώματος ενός φορτηγού πλοίου με σημαία Μάλτας προχώρησαν οι κινεζικές αρχές, μετά από σύγκρουση με κινεζικό αλιευτικό σκάφος, στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, προκαλώντας το θάνατο δύο ατόμων.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Η 2η Ιούλη ορίστηκε τελικά ως η ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστραλία.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εκρηξη αυτοκινήτου που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά από τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», έξω από το στρατηγείο της σομαλικής αστυνομίας στο Μογκαντίσου, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 4 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 9.

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Φονικές αποδείχθηκαν οι λασποπλημμύρες που κατέκλυσαν το Σαββατοκύριακο περιοχή της βόρειας Ρουάντας καθώς προκάλεσαν τον πνιγμό τουλάχιστον 49 ανθρώπων και πολλές εκατοντάδες άστεγους.

ΣΑΝΑΑ.-- Νέες αεροπορικές επιδρομές των Σαουδαράβων και των συμμάχων τους στην επαρχία Αμράν της Υεμένης προκάλεσαν το θάνατο 10 σιιτών αντικαθεστωτικών ενόπλων.

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον 3 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 90 τραυματίστηκαν στη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε χτες από άγνωστη αιτία στο ξενοδοχείο «Andalus» της περιοχής Ατάμπα του Καΐρου, η οποία μαινόταν ανεξέλεγκτη πάνω από 8 ώρες, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους παρακείμενων κτιρίων μίας ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης περιοχής.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Οι υποψήφιοι της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» θεωρούνται οι μεγάλοι κερδισμένοι των προχτεσινών δημοτικών εκλογών που διεξάχθηκαν σε δήμους της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού, και σε δήμους της ανατολικής κοιλάδας Μπεκάα. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες αυξήθηκε μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2010, φθάνοντας το 20%.

ΡΙΑΝΤ.-- Τη θέσπιση ειδικού φόρου σε αστικά οικόπεδα από τον ερχόμενο Ιούνη αποφάσισε η σαουδαραβική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει τα μονοπώλια κατασκευαστικών εταιρειών με στόχο την ανέγερση νέων κατοικιών ώστε να μειωθούν τα ενοίκια που βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα εδώ και χρόνια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- O Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε «ανοιχτός» στην αύξηση της φορολογίας για τους πλούσιους, αποσύροντας προηγούμενη πρότασή του για τη μείωση της φορολογίας όλων των Αμερικανών, ενώ εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου στις ΗΠΑ, λέγοντας ωστόσο ότι το θέμα θα πρέπει να ρυθμιστεί από τις πολιτείες και όχι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

ΚΕΜΠΕΚ.-- Ο 15χρονος Καναδός Ουίλιαμ Γκαντουρί από το Κεμπέκ ανακάλυψε μία χαμένη πολιτεία των Μάγια, βάσει δικής του θεωρίας, που φέρει τους αρχιτέκτονες των Μάγια να έχτιζαν τις μεγαλύτερες πολιτείες τους «αντικατοπτρίζοντας» στη Γη τις θέσεις των πιο λαμπρών αστεριών των αστερισμών. Ανακάλυψε έτσι βάσει δορυφορικών φωτογραφιών την 118η πολιτεία των Μάγια σε μία απομακρυσμένη και χωρίς πρόσβαση περιοχή της χερσονήσου του Γιουκατάν στο Μεξικό, προκαλώντας το θαυμασμό της διεθνούς αρχαιολογικής κοινότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ