Τρίτη 10 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Διαξιφισμοί» για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα επιχειρήματά τους υπέρ και κατά της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ παρουσίασαν, χτες, στο Λονδίνο οι επικεφαλής των δύο στρατοπέδων, ο Βρετανός πρωθυπουργός των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζοντας αμφότεροι τα συμφέροντα της βρετανικής αστικής τάξης και των μονοπωλίων.

Σε κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ παρουσίασε τον Ντέιβιντ Κάμερον με ιδιαίτερα θερμές εκφράσεις, αποδεικνύοντας πόσο «ξεθωριάζουν» οι «διαφορές» ανάμεσα σε σοσιαλδημοκρατία και πιο συντηρητικά αστικά κόμματα όταν το επιτάσσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Μίλιμπαντ και Κάμερον υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ με το σύνθημα «πιο ισχυροί, πιο ασφαλείς και καλύτερα εντός ΕΕ».

Ο Κάμερον, παίρνοντας το λόγο, ισχυρίστηκε ότι τυχόν αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να διακυβεύσει την «ειρήνη στην Ευρώπη», ότι η ΕΕ έχει συμβάλει τάχα στη «συμφιλίωση των χωρών και στη διατήρηση της ειρήνης», ότι τα βρετανικά συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα εντός της ΕΕ και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να προκηρύξει δημοψήφισμα στις 23 Ιούνη, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να κρατήσεις το λαό μίας κυρίαρχης χώρας σε έναν οργανισμό χωρίς τη θέλησή του».

Στον αντίποδα αυτών των επιχειρημάτων ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, μεγαλοστέλεχος και «δελφίνος» του Συντηρητικού κόμματος, Μπόρις Τζόνσον, που υποστηρίζει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (BREXIT).

Αμφισβήτησε ότι οι εμπορικές συμφωνίες που έκλεισε η ΕΕ ωφελούν τα συμφέροντα του βρετανικού μεγάλου κεφαλαίου και τη χαρακτήρισε «δυσκίνητο» οργανισμό, που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις σημερινές προκλήσεις λόγω αντίθετων συμφερόντων. Πρόσθεσε ότι «στην ΕΕ είναι ανύπαρκτη μία κοινή πολιτική κουλτούρα, κοινά ΜΜΕ, ακόμη και μία κοινή αίσθηση χιούμορ», αμφισβήτησε ότι τυχόν Brexit θα προκαλέσει πόλεμο στην Ευρώπη και σημείωσε ότι οι πολιτικές της ΕΕ όχι μόνο δεν βοήθησαν την υπόθεση της ειρήνης αλλά την υπονόμευσαν. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις πολιτικές της τότε ΕΟΚ έναντι της πρώην Γιουγκοσλαβίας, «με την», όπως είπε, «πρώιμη αναγνώριση της Κροατίας», και έναντι της Ουκρανίας, κατηγορώντας την ΕΕ ότι ουσιαστικά προκάλεσε τη Ρωσία να επέμβει στην Ουκρανία. Ζήτησε να μη γίνεται σύγχυση «ανάμεσα στο ρόλο της ΕΕ και στο ρόλο του ΝΑΤΟ», υποστηρίζοντας ότι «ήταν το ΝΑΤΟ που εγγυήθηκε την ειρήνη στην Ευρώπη και όχι η ΕΕ»...

Ωρες πριν οι δύο πολιτικοί παρουσιάσουν τα κεντρικά επιχειρήματά τους, νέα σφυγμομέτρηση των Βρετανών ψηφοφόρων από το «Ινστιτούτο Directors» κατέγραψε ως πιο ισχυρή την τάση παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ανακοινώνοντας ότι το 63% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της αποχώρησης της χώρας και το 29% υπέρ.

Αλλη δημοσκόπηση του «YouGov», για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ITV που δημοσίευσαν χτες οι «Τάιμς του Λονδίνου» φέρει τους Βρετανούς υπέρ της ΕΕ να ανέρχονται στο 42% και τους πολέμιους στο 40% και τους αναποφάσιστους στο 13%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ