Δευτέρα 9 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παραβιάσεις της εύθραυστης εκεχειρίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σύροι και Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν χτες παραβίαση της εύθραυστης συμφωνίας παύσης πυρός σε Χαλέπι και Βόρεια Λαττάκεια, που παρατάθηκε το Σάββατο για τουλάχιστον τρεις μέρες, από αντικαθεστωτικούς ενόπλους της οργάνωσης «Στρατός του Ισλάμ» που εκπροσωπείται στην αντιπολιτευόμενη «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» και συμμετέχει στις έμμεσες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται ανά διαστήματα στη Γενεύη της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τις ρωσο-συριακές καταγγελίες, ένοπλοι του «Στρατού του Ισλάμ» έριξαν τουλάχιστον τρεις φορές όλμους στην συνοικία Αζ Ζαχράα του Χαλεπίου και άλλους δύο όλμους σε βόρειες περιοχές της επαρχίας Λαττάκεια, προκαλώντας υλικές ζημιές και αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών.

Το ίδιο διάστημα, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, μετέδωσε ότι συριακά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα» στις επαρχίες Ντέιρ Εζόρ και Χομς, προκαλώντας καταστροφές σε δεκάδες οχήματά τους.

Παράλληλα, σε νέες επιθέσεις που πραγματοποίησαν χτες μονάδες του τουρκικού πυροβολικού σε μεθοριακές περιοχές της βόρειας Συρίας, κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σκοτώθηκαν τουλάχιστον 55 τζιχαντιστές, ενώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή και κατά στόχων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο Βόρειο Ιράκ.

Νωρίτερα (Σάββατο) σε επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά φερόμενων στόχων του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία σκοτώθηκαν άλλοι 48 ένοπλοι.

Σύνοδος στη Βιέννη για Συρία - Λιβύη

Εν μέσω συγκρούσεων, η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» υποστήριξε ότι στις 17 και 18 Μάη θα συναντηθούν στη Βιέννη 20 υπουργοί Εξωτερικών της «Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας» και βορειοαφρικανικών χωρών, για να αναζητήσουν τάχα «πολιτική λύση του πολέμου στη Συρία και της κρίσης στη Λιβύη».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ρωσικούς διπλωματικούς κύκλους, ανέφερε πως οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Στη Σύνοδο φέρεται πως θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπως επίσης οι ομόλογοί τους από τις χώρες του Κόλπου, ενώ για το θέμα της Λιβύης θα συμμετάσχουν και εκείνοι από χώρες του Μαγκρέμπ.

Επέστρεψαν οι τρεις Ισπανοί δημοσιογράφοι - όμηροι

Στη Μαδρίτη επέστρεψαν, νωρίς χτες το πρωί, τρεις Ισπανοί δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί στη Συρία το 2015, σε σχετικά καλή κατάσταση υγείας παρά τη δεκάμηνη αιχμαλωσία τους από τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα».

Πρόκειται για τους Χοσέ Μανουέλ Λόπεθ, Ανχελ Σάστρε και Αντόνιο Παμπλιέγκα που αιχμαλωτίστηκαν τον περασμένο Ιούλη, λίγες μέρες μετά την άφιξή τους στη Συρία, από την Τουρκία.

Το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ ανέφερε ότι η κυβέρνηση του εμιράτου, βοήθησε στην απελευθέρωσή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κουρδικές αντιδράσεις στις επιθέσεις του τουρκικού στρατού(2018-11-01 00:00:00.0)
Ανακατάληψη από το στρατό στο Χαλέπι, μάχες στην Παλμύρα(2016-12-13 00:00:00.0)
Επικίνδυνη εμβάθυνση της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής...(2016-11-27 00:00:00.0)
Στρατιωτικές επιχειρήσεις με φόντο απώτερους σχεδιασμούς ιμπεριαλιστών...(2016-10-20 00:00:00.0)
Εντείνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών(2016-08-02 00:00:00.0)
Σχέδια ρωσο-αμερικανικής «συνεργασίας» και αντιδράσεις(2016-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ