Τετάρτη 4 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκλεισε τον ένα χρόνο λειτουργίας!

Περισσότερο φως, ηλεκτρολόγε, στη σκηνή!/ Πώς θες δραματουργοί κι ηθοποιοί/ να δείξουμε τ' αντικαθρέφτισμα του κόσμου/ μέσα στο μισοσκόταδο;/ Τούτο το σύθαμπο καλεί σε ύπνο. Ενώ εμείς θέλουμε ξύπνιους θεατές/ κι ακόμα πιο πολύ ξυπνούς!/ Καν' τους να ονειρευτούν στο πλέριο φως!

Μπ. Μπρεχτ

Η δημιουργία του Στεκιού ήρθε ως απάντηση στους στόχους που έχει θέσει η ΚΝΕ στο 11ο Συνέδριό της, να προσανατολιστεί η Οργάνωση στην ενεργητική συμμετοχή των μελών και φίλων της ΚΝΕ, πολλαπλασιάζοντας πολιτιστικές ομάδες, να βαθύνει τους δεσμούς με νέους καλλιτέχνες, να γίνει ικανότερη στην πολιτική και πολιτιστική παρέμβαση, στην ανάπτυξη πολύμορφης δραστηριότητας και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το Στέκι αυτόν τον ένα χρόνο στεγάζει εκδηλώσεις και δραστηριότητες απ' όλα τα είδη της Τέχνης, αποτελεί εστία δημιουργίας για τους νέους. Είναι μια νέα αφετηρία και ταυτόχρονα η συνέχεια της πολύχρονης και πολύπλευρης παρέμβασης της Οργάνωσης να εμπνεύσει τη συλλογική και ατομική δημιουργία, την αγωνιστική ανάταση της νεολαίας. Αποτελεί διέξοδο για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, κόντρα στην υποκουλτούρα και τη μαζική «εκτόνωση» που πλασάρει το σύστημα, γιατί για εμάς επιλογή είναι η μετατροπή της Τέχνης σε ένα όπλο ενάντια στη σαπίλα του καπιταλισμού και την επιρροή της αστικής ιδεολογίας.

Εχουν μετρηθεί αρκετά βήματα


Οι ομάδες της ΚΝΕ έχουν βρει το χώρο τους κι ετοιμάζουν τις παραγωγές και τα αφιερώματά τους, τόσο για το Φεστιβάλ όσο και για όλη τη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραγωγές της Θεατρικής Ομάδας αξιοποιήθηκαν όλο το χρόνο σε εκδηλώσεις, άπλωσε η προσπάθεια να ενταχθεί αυτή η μορφή στην παρέμβαση της ΚΝΕ, να έρθουν οι νέοι άνθρωποι σε επαφή και με αυτήν τη μορφή Τέχνης, που σήμερα από πολλούς μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια. Από το Θεατρικό Διήμερο μέχρι τις εκδηλώσεις των Οργανώσεων, οι παραγωγές της ΚΝΕ έχουν «ταξιδέψει» όλη τη χρονιά σε διάφορες περιοχές, τις έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες νέοι. Τέτοια παραδείγματα είναι: Η χοροθεατρική παράσταση βασισμένη σε ντοκουμέντα και μαρτυρίες από τη ζωή των γυναικών στις φυλακές Αβέρωφ, που συνόδεψε την παρουσίαση του CD της ΚΝΕ με επανεκτελέσεις τραγουδιών, που γράφτηκαν στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ και τραγουδήθηκαν από τη χορωδία των κρατουμένων και το συγκρότημα της ΚΝΕ, η παράσταση που ήταν βασισμένη στο θεατρικό έργο «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών» του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, η «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου. Αντίστοιχες παραγωγές ετοιμάζονται και φέτος, που θα παρουσιαστούν στο 42ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», αλλά και σε άλλες δραστηριότητες των Οργανώσεων της ΚΝΕ.

Το Στέκι έχει γίνει «σπίτι» για εκατοντάδες νέους και νέες

Πραγματοποιούνται μαθήματα μουσικής, φωνητικής, χορού, με μεγάλη συμμετοχή που συνεχώς αυξάνεται. Σε αυτήν την προσπάθεια πολλά είναι τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ που έχουν ανταποκριθεί και προσφέρουν εθελοντικά. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να επεκτείνονται αυτές οι δραστηριότητες. Δεν είναι λίγες οι φορές που μέλη και φίλοι έχουν προτείνει αξιόλογες ιδέες, που πραγματικά απλώνουν το «άνοιγμα» του Στεκιού σε περισσότερους νέους.


Το Στέκι έχει γίνει «σπίτι» για ομάδες ηθοποιών, μουσικών, χορευτών. Πρόκειται για νέες ομάδες που ασφυκτιούν στα στενά όρια του σημερινού συστήματος, που τους στερεί ουσιαστικά τη δυνατότητα δημιουργίας, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, με την έλλειψη χώρων. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φοιτητικές και μαθητικές ομάδες, τα συγκροτήματα που γεμίζουν κάθε βδομάδα το Στέκι. Ιδιαίτερα μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ, το Στέκι φιλοξένησε μαθητικά συγκροτήματα και ομάδες που έκαναν τις πρόβες τους για να συμβάλουν στις μαθητικές γιορτές.

Ξεχωριστή είναι η παραγωγή της θεατρικής ομάδας «Ως πότε», που ανέβηκε πρώτη φορά σε εκδήλωση της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Πρόκειται για μια εντελώς πρωτότυπη στο σενάριο, τη μουσική και τους στίχους παράσταση, με τίτλο «Η μοναδική και ασυνήθιστη ιστορία του Ευτύχη» που, με πολύ χιούμορ, αναδεικνύει τις αιτίες της ανεργίας. Με έδρα το Στέκι και μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε μια πολύ αξιόλογη δουλειά που συμβάλλει στο να αναδεικνύεται νέο, προοδευτικό καλλιτεχνικό έργο.

Μεγάλη σημασία είχε και η εκδήλωση - αφιέρωμα της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ στο δίσκο «Θεσσαλικός Κύκλος», σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους του Κώστα Βίρβου, όπου πάνω από δέκα νέοι μουσικοί καταπιάστηκαν με ένα έργο το οποίο αναδεικνύει τη σύγκρουση ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους.


Ιδιαίτερο ρόλο έχει παίξει το Στέκι και στο άνοιγμα της συζήτησης με νέους, με συσκέψεις και συζητήσεις για όλα τα ζητήματα, στην προβολή των θέσεων του Κόμματος, στη δημιουργία πολύμορφων εκδηλώσεων που προβλημάτισαν, κινητοποίησαν.

Ακόμα, στον ένα χρόνο λειτουργίας του, έχει στεγάσει και τη δραστηριότητα για παιδιά, από παιχνίδι μέχρι θεατρική ομάδα για παιδιά από τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού μέχρι τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.

Δεν σταματάμε εδώ

Για την ΚΝΕ η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με τον ένα χρόνο λειτουργίας του Στεκιού για ένα χώρο που θα καλύπτει τις ανάγκες καλλιτεχνικών ομάδων από κάθε είδος Τέχνης, τις ανάγκες της μορφωτικής και ερευνητικής δουλειάς, δεν σταματά εδώ! Θέλουμε περισσότερες ομάδες να το αγκαλιάσουν, να αποτελέσει όχι μόνο ένα χώρο για τις συναντήσεις τους, αλλά και ένα χώρο ουσιαστικού προβληματισμού και επαφής με τις πιο προοδευτικές ιδέες, αυτές του ΚΚΕ. Περισσότεροι ερασιτέχνες, φοιτητές, μαθητές, να αξιοποιούν το Στέκι, δουλεύοντας εκδηλώσεις, παραγωγές και άλλα. Περισσότερα μέλη και φίλοι της ΚΝΕ να προσφέρουν με τις ιδέες τους, αλλά και πρακτικά, για να πολλαπλασιαστούν οι δραστηριότητες, τα μαθήματα, τα σεμινάρια, να αγκαλιάσει το Στέκι όλα τα είδη της Τέχνης. Να γίνει βήμα στη διάδοση του μαρξιστικού βιβλίου και της προοδευτικής λογοτεχνίας, βοηθώντας στην επαφή με την κοσμοθεωρία μας και την Ιστορία του Κόμματος, βοηθώντας στη συνολική πολιτιστική - μορφωτική καλλιέργεια στις γραμμές της ΚΝΕ και ευρύτερα.
Βαγγελιώ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Μέλος της Επιτροπής Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αναβάθμιση της παρέμβασης της ΚΝΕ στον Πολιτισμό (2019-01-26 00:00:00.0)
Συμπληρώνεται ο τρίτος χρόνος λειτουργίας του! (2018-04-25 00:00:00.0)
Εγκαινιάστηκε το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (2015-04-28 00:00:00.0)
Σήμερα τα εγκαίνια για το Στέκι Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ (2015-04-25 00:00:00.0)
Ετοιμο το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (2015-04-19 00:00:00.0)
Το Σάββατο 25 Απρίλη τα εγκαίνια (2015-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org