Τετάρτη 4 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΝΕΓΑΛΗ
Στρατιωτική συμφωνία - γεωπολιτικός «βατήρας» των ΗΠΑ

ΝΤΑΚΑΡ.--

Νέο προγεφύρωμα στη Δυτική Αφρική για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων τους στήνουν οι ΗΠΑ, έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας στρατιωτικής «συνεργασίας» που υπέγραψαν με την κυβέρνηση της Σενεγάλης. Το πρόσχημα; Η δήθεν πάταξη τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η "Αλ Κάιντα Ισλαμικού Μαγκρέμπ", έπειτα από τις πρόσφατες επιθέσεις που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές της οργάνωσης σε Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Ακτή Ελεφαντοστού τους τελευταίους μήνες, και η αντιμετώπιση «φυσικών καταστροφών» και ανθρωπιστικών κρίσεων...

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ντακάρ της Σενεγάλης, Τζέιμς Ζουμγουόλτ, υποστήριξε ότι η εξέλιξη θα «διευκολύνει» και θα εντείνει τη διμερή «συνεργασία» για την προστασία «κοινών συμφερόντων». Ο Σενεγαλέζος υπουργός Εξωτερικών, Μανκέρ Ντγιάγε, αναφέρθηκε επίσης στην αντιμετώπιση «κοινών προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή», σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία είναι στην ουσία μετεξέλιξη της πρώτης του είδους που είχε υπογραφεί το 2001 ανάμεσα στις δύο χώρες επιτρέποντας την πρόσβαση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων «σε συγκεκριμένες περιοχές» και «εγκαταστάσεις» της Σενεγάλης, επιτρέποντας παράλληλα στις αμερικανικές δυνάμεις που εδρεύουν στην περιοχή να «προχωρήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η νέα συμφωνία δεν θα αυξήσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών, που βρίσκονται στη Σενεγάλη και οι οποίοι φέρεται πως δεν ξεπερνούν τους 40.

Με αφορμή την περσινή κρίση του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική, η Σενεγάλη είχε επιτρέψει στις ΗΠΑ την προσγείωση και στάθμευση αμερικανικών στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών με πρόσχημα τη μεταφορά στρατιωτικών γιατρών και νοσηλευτών στη Λιβερία για την αντιμετώπιση της επιδημίας, επιτρέποντας παράλληλα την «μονιμοποίηση» της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί πως η στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας ΗΠΑ - Σενεγάλης υπογράφεται με φόντο την επί δεκαετίες στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας σε πρώην αποικίες της στην περιοχή, την ανάπτυξη 3.500 Γάλλων στρατιωτών με πρόσχημα «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και τον εντεινόμενο οικονομικό ανταγωνισμό μονοπωλίων από ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Ινδία, η Κίνα, η Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ