Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αθλιο παζάρι ενάντια στους πρόσφυγες και τους λαούς η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Στη συζήτηση «Νομικές πτυχές, δημοκρατικός έλεγχος και εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας» παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας αποτελεί άθλιο παζάρι με θύματα τους πρόσφυγες και τους λαούς. Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Η συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ (της ελληνικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης) επιβεβαιώνει το ΚΚΕ: είναι άθλιο παζάρι με θύματα πρόσφυγες - θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων αλλά και τους λαούς.

Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι - φυλακισμένοι πια, σε κλειστά στρατόπεδα, σε άθλιες συνθήκες. Οι ΜΚΟ εκμεταλλεύονται την κατάστασή τους και ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι φράκτες, οι απελάσεις, το Δουβλίνο, η Σέγκεν, ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα, στην ευρωενωσιακή πολιτική ασύλου ονομάζεται "αποτροπή των δευτερογενών μετακινήσεων". Γι' αυτό ονομάζετε την Τουρκία "ασφαλή χώρα". Κροκοδείλια είναι τα δάκρυά σας για τους Κούρδους, τις διώξεις, τις συλλήψεις όσων έχουν αντίθετη άποψη.

Το ΝΑΤΟ αλωνίζει στο Αιγαίο, για την ενίσχυση της Τουρκίας σε ρόλο στηρίγματος σε επεμβάσεις ανάσχεσης της Ρωσίας. Με τις πλάτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τελευταία η Τουρκία αποθρασύνεται κλιμακώνοντας τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, γκριζάροντας περιοχές του, διεκδικεί μερίδιο εδαφών στην επόμενη μέρα στη Συρία και το Ιράκ.

Να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καταδικάζοντας την ΕΕ που στρέφεται ενιαία κατά εργαζομένων και προσφύγων».

Υποκρισία από τους υπηρέτες του συστήματος που δημιουργεί την προσφυγιά

Στην ίδια τη συνεδρίαση, πολλοί ευρωβουλευτές απ' όλες τις άλλες ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες που στήριξαν το άθλιο παζάρι σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους, ψέλλισαν ορισμένες ανησυχίες για την κατάσταση των προσφύγων, την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και την έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία. Κάποιοι αμφισβήτησαν τη νομική βάση της συμφωνίας και το κατά πόσο συνάδει με το διεθνές Δίκαιο, ιδίως με τη Σύμβαση της Γενεύης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αλλά όλα αυτά στο πλαίσιο της αποδοχής της.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φραντς Τίμερμανς, στη διάρκεια της συζήτησης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση των Βρυξελλών για το επίπεδο συνεργασίας των ελληνικών υπηρεσιών με τις ευρωπαϊκές. Σε ό,τι αφορά τον όρο - αντάλλαγμα του παζαριού που έκανε η αστική τάξη της Τουρκίας για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση σχετικά με τα κριτήρια.

Στο ίδιο θέμα, πάντως, ο Βολκάν Μποζκίρ, Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ζητήματα ΕΕ, δήλωσε χτες ότι έως τη Δευτέρα θα έχει ψηφιστεί η απαραίτητη νομοθεσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ