Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Καταγράφουν «προόδους» μεγαλώνοντας τον αντιλαϊκό λογαριασμό

Σε μεγαλύτερη ένταση της αντιλαϊκής φοροληστείας, ακόμα και σε σχέση με το βάρβαρο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, συγκλίνουν τα παζάρια κυβέρνησης - κουαρτέτου...

Η ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και μάλιστα με τη χειροτέρευση ακόμη όσων προβλέπονται ήδη στο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, η διόγκωση των έμμεσων φόρων στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, σε συνδυασμό και με τις αναδιαρθρώσεις που αφορούν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αποτελούν τα κεντρικά γνωρίσματα των συγκλίσεων και της «προόδου» στα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Σε κοινή δήλωση που δημοσιοποίησαν χτες οι «θεσμοί» του «κουαρτέτου» (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), επισημαίνουν: «Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Ολοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις αρχές και τα κράτη - μέλη, για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής».

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «εφεδρικό» πακέτο, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε: «Κατά την άποψή μας, δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων, αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο». Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, υποστήριξε πως οι «θεσμοί» «πρέπει να έχουν μια κοινή άποψη», λέγοντας ότι ο μηχανισμός των εφεδρικών μέτρων «πρέπει να είναι σύμφωνος με το νομικό πλαίσιο της χώρας».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, υπογράμμισε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις της Κομισιόν ως «βασικό σενάριο», ενώ «θα αποφασίσουμε μέτρα με τις ελληνικές αρχές, ούτως ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%». Σχετικά με το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως και «η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αυτό».

Από την πλευρά της Κομισιόν, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα, αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, υπενθύμισε πως η θέση της Κομισιόν είναι ότι ένα πακέτο «αξιόπιστων» μέτρων είναι «αρκετό» για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Ωστόσο, συνέχισε, «εφόσον οι υπόλοιποι θεσμοί θεωρούν πως τα προληπτικά μέτρα είναι αναγκαία και εφόσον προταθούν, η Επιτροπή είναι έτοιμη να τα αξιολογήσει σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».

Ουσιαστικά, ο τρόπος εφαρμογής του εφεδρικού αντιλαϊκού πακέτου ύψους 3,6 δισ. ευρώ αποτελεί τη μοναδική «εκκρεμότητα» ενόψει του Γιούρογκρουπ, που αναμένεται να συνεδριάσει το «αργότερο» σε 2 βδομάδες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο υψηλόβαθμων κλιμακίων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ η «εκκρεμότητα» των «εφεδρικών» μέτρων θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων, τόσο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης όσο και με την πλευρά του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με το ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους, που επίσης «ξεπερνάει το πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα».

Αντιλαϊκή φοροληστεία με «πατέντα»

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση «ξαναγράφει» τις φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, με κατεύθυνση την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες:

-- Η επιστροφή φόρου από το φόρο της κλίμακας των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αγροτών ύψους 2.000 ευρώ (από 2.100 σήμερα), όπως προβλέπεται στο υπάρχον νομοσχέδιο, θα διατηρηθεί μόνο για τα νοικοκυριά με 2 ή περισσότερα παιδιά. Η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο ύψους 9.090 ευρώ (από 9.550 σήμερα).

-- Για τα νοικοκυριά με 1 προστατευόμενο παιδί, η επιστροφή φόρου μειώνεται περαιτέρω στα 1.900 ευρώ, εξέλιξη που οδηγεί σε παραπέρα συμπίεση το αφορολόγητο, στα 8.636 ευρώ.

-- Για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, η έκπτωση υποχωρεί ακόμα πιο πολύ, στα 1.800 ευρώ, που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο 8.182 ευρώ, στο ύψος δηλαδή που έχει υποδείξει και η πλευρά του ΔΝΤ.

Η φοροληστεία έχει και συνέχεια, καθώς το «υψηλότερο» αφορολόγητο για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ισχύει μόνο για τον ένα από τους δυο συζύγους...

Για παράδειγμα, οικογένεια μισθωτών με 2 παιδιά και με εισοδήματα από 10.000 ευρώ το χρόνο για τον καθένα σύζυγο (συνολικά 20.000):

Το 2015 ο σύζυγος πλήρωσε φόρο εισοδήματος 100 ευρώ και άλλα τόσα η σύζυγος, δηλαδή συνολικά 200 ευρώ.

Με βάση το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή (έκπτωση φόρου για κάθε μισθωτό ύψους 2.000 ευρώ), ο κάθε σύζυγος θα πλήρωνε από 200 ευρώ, συνολικά δηλαδή 400 ευρώ το νοικοκυριό, με αύξηση κατά 200 ευρώ (100%) σε σχέση τα ίδια εισοδήματα για το 2015.

Με τη διαφαινόμενη τελική πρόταση, ο πατέρας (διατηρεί την έκπτωση 2.000 ευρώ λόγω των 2 παιδιών) θα πληρώσει φόρο 200 ευρώ και η μητέρα 400 ευρώ. Συνολικά, το εν λόγω νοικοκυριό θα πληρώνει για τα φετινά εισοδήματα φόρο 600 ευρώ, δηλαδή τριπλάσιο σε σχέση με το 2015 (200 ευρώ) και κατά 200 ευρώ περισσότερο σε σχέση με το υπάρχον νομοσχέδιο...

Τα «κόκκινα» δάνεια

Η τελική ρύθμιση θα προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς όλων ανεξαιρέτως των «κόκκινων» δανείων και τη δυνατότητα πώλησής τους από τις τράπεζες σε άλλους ενδιαφερόμενους «επενδυτές».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες:

-- Σε πρώτη φάση, με την ψήφιση και εφαρμογή του σχετικού νόμου, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας πάνω από 140.000 ευρώ και βέβαια όλων των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία.

-- Από το Γενάρη του 2018, «απελευθερώνεται» το σύνολο των «κόκκινων» δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ. Τα αντίστοιχα θα ισχύουν και για επιχειρηματικά δάνεια επαγγελματιών που χορηγήθηκαν με εγγραφή υποθήκης στην πρώτη κατοικία.

Το εγχώριο κεφάλαιο

«Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η οικονομία εισέρχεται σε μία νέα υφεσιακή φάση» υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, σχετικά με την «αποτυχία» έγκαιρης ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης. Οπως επισημαίνει στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του, «φαίνεται να στενεύουν και τα χρηματοδοτικά περιθώρια ενόψει των αναγκών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που κορυφώνονται τον Ιούλιο του 2015».

Παράλληλα, εστιάζοντας την «κριτική» τους στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, επισημαίνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη συμπίεση των κρατικών δαπανών, στις παραπέρα εμπροσθοβαρείς περικοπές των συντάξεων, αλλά και στη μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς - συνταξιούχους...

«Η επιμονή της κυβέρνησης στην αύξηση φόρων αντί της περιστολής δαπανών και ο υφεσιακός αντίκτυπος που θα έχουν στην οικονομία, οδηγεί μυωπικά την τρόικα να εμμένει στη λήψη επιπλέον εφεδρικών μέτρων που, δυστυχώς, ενισχύουν περαιτέρω το υφεσιακό κύμα και θα δώσουν τη χαριστική βολή στην οικονομία» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η «Alpha Bank», στο εβδομαδιαίο δελτίο της, επισημαίνει ότι το «εφεδρικό» πακέτο «θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρόσθετο παράγοντα τόσο μετριασμού των ανησυχιών στις κεφαλαιαγορές, όσο και εμπέδωσης κλίματος σταθερότητας των επιχειρηματικών συνθηκών, εξέλιξη που δύναται να βοηθήσει στην υποχώρηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ