Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ορκος στη μνήμη των 7 δολοφονημένων του Μακεδονικού Γραφείου

Αποψη της εκδήλωσης που έγινε στο σημείο που θάφτηκαν οι 7 ήρωες κομμουνιστές
Αποψη της εκδήλωσης που έγινε στο σημείο που θάφτηκαν οι 7 ήρωες κομμουνιστές
Εκδήλωση μνήμης και τιμής στα 7 στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, που δολοφονήθηκαν από τους συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών στις 15-4-1943 στο ύψωμα Ζαρκαδόπετρα πάνω από τα Ιμερα Κοζάνης, διοργάνωσε την Κυριακή 17/4 η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ την κεντρική ομιλία στο σημείο που θάφτηκαν οι 7 κομμουνιστές έκανε ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος.

Στην απολογία του για τη δολοφονία των κομμουνιστών, ένας από τους δολοφόνους, ο Σπ. Καραμπίνης, ομολόγησε ότι γι' αυτήν τους τη «δουλειά» οι εκτελεστές κέρδισαν από 500.000 δραχμές. Μετά του προσέφεραν άλλες 600.000, για να επιστρέψει και να σκοτώσει όποιον αντάρτη μπορούσε... Τα ίχνη των επτά δολοφονημένων του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ είχαν χαθεί για 45 ολόκληρα χρόνια, από τον Απρίλη του 1943, και τελικά τα κόκαλά τους βρέθηκαν μετά από πολλές έρευνες το Σεπτέμβρη του 1988, όταν το ΚΚΕ τιμούσε τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του. Στη συνέχεια, με ευθύνη της τότε ΝΕ Κοζάνης του Κόμματος, τα οστά τοποθετήθηκαν στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Φαρδύκαμπο, όπου ως ελάχιστος φόρος τιμής τοποθετήθηκε αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των εκτελεσμένων.

Το στέλεχος του Κόμματος κατέληξε στην ομιλία του τονίζοντας ότι «στην πορεία για το μεγάλο γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματός μας, το 2018, ορκιζόμαστε στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων ηρώων του λαού μας, ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια ταξική γραμμή πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ