Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Εκδηλώσεις σε σχολεία με αφορμή την επέτειο επιβολής της δικτατορίας

Την Πέμπτη 21 Απρίλη, με αφορμή τη μαύρη επέτειο επιβολής της χούντας στη χώρα μας, ο Δήμος Πατρέων, τιμώντας τους αγωνιστές που εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν από τους δικτάτορες, πραγματοποίησε δύο εκδηλώσεις μνήμης σε σχολεία της πόλης, προς τιμήν εκείνων που το δικτατορικό καθεστώς των «Απριλιανών» συγκέντρωνε στα σχολεία αυτά για να τους προωθήσει σε τόπους εξορίας.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέας Αθανασόπουλος, κατέθεσε στεφάνια και στα δύο σχολεία, στις μαρμάρινες πλάκες που έχουν τοποθετηθεί, από το Δήμο Πατρέων, ενώ μίλησε στους μαθητές για τη σημασία του αγώνα και τις διώξεις που υπέστησαν οι αγωνιστές από το χουντικό καθεστώς. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Τα Δημοτικά Σχολεία 26ο - 31ο και 15ο - 17οτης πόλης μας αναδεικνύονται ιστορικοί χώροι, όπου στις 21 Απριλίου 1967 φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν όσοι και όσες Πατρινοί και Πατρινές δεν έσκυψαν το κεφάλι στη φασιστική χούντα των πραξικοπηματιών συνταγματαρχών. Χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους που ακολούθησαν, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, τις εξορίες.

Ολοι αυτοί αποτελούν ζωντανό παράδειγμα απαράμιλλου ηρωισμού και επίσης πηγή έμπνευσης, δύναμης και συμπερασμάτων για το ότι στην ιστορική εξέλιξη η κοινωνική πρόοδος υπέρ των συμφερόντων του λαού κατοχυρώνεται με αγώνες και θυσίες κόντρα στα συμφέροντα των λίγων. Εχουμε την υποχρέωση και το δικαίωμα να προβληματιστούμε και να μάθουμε από ένα μάθημα που γράφτηκε με θυσίες στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org