Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Σε προειδοποιητική απεργία κατέβηκαν χτες οι εργαζόμενοι που καλύπτει το γερμανικό συνδικάτο Verdi το οποίο αφορά κυρίως τις αερομεταφορές αλλά και άλλους τομείς του δημόσιου τομέα (συνολικά 2,1 εκατομμύρια εργαζόμενους). Οι εργαζόμενοι, που είναι στη διαδικασία διαπραγμάτευσης Συλλογικής Σύμβασης, διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς κατά 6%, επίδομα 100 ευρώ για τους μαθητευόμενους και περιορισμό της διάρκειας της σύμβασης στους 12 μήνες αντί των 2 χρόνων που προτείνουν οι εργοδότες (ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κρατιδιακές και δήμοι), οι οποίοι επίσης δίνουν αυξήσεις 3%. Τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, όπως της Φρανκφούρτης, του Μονάχου, του Ντίσελντορφ, του Ντόρτμουντ και του Αννόβερου, παρέλυσαν καθώς το προσωπικό εδάφους συμμετείχε μαζικά στην απεργία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Για δεύτερη μέρα χτες οι ειδικευόμενοι γιατροί στην Αγγλία συμμετείχαν στην απεργία, έχοντας τη συμπαράσταση και άλλων εργαζομένων, όπως δασκάλων και εργαζομένων στις μεταφορές. Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν και οι Επιτροπές Αγώνα Νέων Μεταναστών από την Ελλάδα, με πικέτες - συνθήματα όπως «Αλληλεγγύη στην πάλη των γιατρών» και «Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα - είναι δικαίωμα για όλους». Οι γιατροί διεκδικούν αύξηση των δαπανών στην Υγεία και βελτίωση των μισθών τους και των όρων εργασίας τους.

ΜΠΑΚΟΥ.-- Νέες αλληλοκατηγορίες εκτοξεύτηκαν και χτες ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για το ποιος εξακολουθεί να παραβιάζει την ...εκεχειρία στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Νότιο Καύκασο. Η αναθέρμανση της διαμάχης στην περιοχή των 150.000 κατοίκων, κυρίως Αρμενίων, που βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά τη γεωστρατηγική σύγκρουση, τον έλεγχο της Ενέργειας και των αγωγών μεταφοράς της, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το κουβάρι εμπλέκονται η Ρωσία, που «παίζει» και με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Τουρκία (που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν) και θέλουν να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Ενώ πυκνώνουν οι «φόβοι» της Νότιας Κορέας για νέα βαλλιστική δοκιμαστική εκτόξευση από τη ΛΔ Κορέας, το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ κάλεσε χτες την Πιονγιάνγκ να απόσχει από ενέργειες που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον θα εξετάσει και «άλλες» επιλογές αν η Πιονγιάνγκ συνεχίσει τις πυρηνικές και άλλες βαλλιστικές δοκιμές. Στο μεταξύ, την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει το 7ο Συνέδριο του Κόμματος Εργατών, στην Πιονγιάνγκ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, επέκριναν έντονα την απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου να κατάσχει 2 δισεκατομμύρια δολάρια από ιρανικά κεφάλαια που είχαν «παγώσει» σε τράπεζες των ΗΠΑ από την εποχή των διεθνών κυρώσεων. Οι Ιρανοί ηγέτες κατηγόρησαν τις ΗΠΑ πως έχουν άρει τις κυρώσεις μόνο στα χαρτιά και ότι στην πράξη προκαλούν «ιρανοφοβία» ώστε καμιά αμερικανική τράπεζα να μη συναλλάσσεται με το Ιράν.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Για τον κίνδυνο ανάφλεξης συγκρούσεων στην περιοχή της Δυτικής Σαχάρας (πρώην ισπανική αποικία, που προσαρτήθηκε μονομερώς από το Μαρόκο το 1975 προκαλώντας ένοπλο αγώνα από το «Μέτωπο Πολισάριο» μέχρι την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στις αρχές της δεκαετίας του '90) προειδοποίησε, χτες, ο απεσταλμένος της Αφρικανικής Ενωσης στην περιοχή, πρώην Πρόεδρος της Μοζαμβίκης, Ζοακίμ Τσισάνο.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- «Μπαλάκι» μεταξύ Αυστραλίας και άλλων κρατών της περιοχής αναμένεται να γίνουν πάνω από 800 πρόσφυγες που μέχρι τώρα κρατούνταν σε «κέντρα» σε μικροσκοπικά νησιά στα ανοιχτά της Παπούα Νέα Γουινέα, το ανώτατο δικαστήριο της οποίας αποφάσισε ότι αυτά είναι παράνομα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αυστραλίας, όποιος αναχαιτίζεται στην προσπάθειά του να φθάσει στη χώρα με βάρκα, στέλνεται σε κέντρα κράτησης στα νησιά Ναούρου ή Μάνους. Η Καμπέρα δηλώνει ότι οι πρόσφυγες δεν θα γίνουν ποτέ δεκτοί στην Αυστραλία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ