Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το Ελληνικό

Eurokinissi

Ερώτηση στη Βουλή, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, κατέθεσε το ΚΚΕ. Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος, έχει ως εξής:

«Εδώ και μήνες στοιβάζονται στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με το 50% από αυτούς να είναι γυναίκες, μωρομάνες και παιδιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο χώρο φιλοξενίας, υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα. Ο χώρος δεν έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα, ώστε να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η πλειοψηφία των προσφύγων και των μεταναστών μένουν στο εσωτερικό των κτιρίων του πρώην αεροδρομίου μέσα σε αντίσκηνα, ο ένας δίπλα στον άλλον, ενώ οι ντουζιέρες στο χώρο αντιστοιχούν μία στα εκατό άτομα περίπου. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο. Υπάρχουν μεγάλες ανεπάρκειες σε ιατρικό αναλώσιμο υλικό (γάζες, οινόπνευμα, επίδεσμοι, βαμβάκι κ.ά.). Υπάρχουν ελλείψεις σε διερμηνείς καθιστώντας την επικοινωνία δύσκολη.

Επιβάλλονται άμεσες ενέργειες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν, ώστε:

  • Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τις σκηνές στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο του πρώην αεροδρομίου σε κατάλληλα διαμορφωμένα καταλύματα για διαβίωση με κλιματισμό, μπάνιο, κουζίνα που θα τοποθετηθούν εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου.
  • Να εγκατασταθεί μόνιμο και επαρκές αριθμητικά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με ευθύνη αποκλειστικά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και να λειτουργήσει φαρμακείο με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους εντός του χώρου.
  • Να δημιουργηθούν χώροι σίτισης με επαρκή και κατάλληλα γεύματα.
  • Να διασφαλιστεί νομική αρωγή για τη δυνατότητα υποβολής αίτησης χορήγησης ασύλου, ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος για τους πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων και να διατεθούν διερμηνείς για να είναι δυνατή η επικοινωνία με τους φιλοξενούμενους».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ