Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση αντιπροσωπειών ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Συνάντηση μετά από σχεδόν δυο χρόνια είχε χτες ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Γκρούσκο, με εκπροσώπους της λυκοσυμμαχίας. Οι σχέσεις των δύο πλευρών «πάγωσαν» ιδιαίτερα μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία και τη μετέπειτα αντίδραση της Ρωσίας, που η αστική της τάξη αντιδρά στην προσπάθεια περιορισμού της δικής της επιρροής στις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, όλο και πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα. Οι αντιθέσεις και ο ανταγωνισμός (που δεν οδηγεί στην πλήρη διακοπή σχέσεων, άλλωστε και οι δύο πλευρές υπερασπίζονται τον καπιταλισμό) διαφάνηκαν και στις δηλώσεις που ακολούθησαν από το γενικό γραμματέα της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκε ότι διαφωνούμε για τα γεγονότα, την αφήγηση και τις ευθύνες για την Ουκρανία. Πολλοί σύμμαχοι διαφωνούν όταν η Ρωσία προσπαθεί να την περιγράψει ως εμφύλιο πόλεμο. Αυτό που γίνεται, είναι ότι η Ρωσία αποσταθεροποιεί την Ανατολική Ουκρανία, παρέχοντας υποστήριξη στους αυτονομιστές, πυρομαχικά, χρηματοδότηση, εξοπλισμό και επίσης διοίκηση και έλεγχο». Με τέτοια κυνικότητα έκρυψε τις πομπές του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, του πολεμικού βραχίονα του κεφαλαίου που στήριξε και φασιστικές δυνάμεις για την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή διάφοροι μονοπωλιακοί όμιλοι από ισχυρές καπιταλιστικές χώρες.

Πάντως, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη συνάντηση «ειλικρινή, σοβαρή και πολύ καλή». Πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε πως είναι προς το συμφέρον όλων μας να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους του πολιτικού διαλόγου. Είναι τόσο αναγκαίο όσο και χρήσιμο, ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς των εντάσεων». Πρόσφατο, εξάλλου, είναι το επεισόδιο μεταξύ των αμερικανικών και των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Βαλτική, όταν αμερικανικό αντιτορπιλικό βρέθηκε πολύ κοντά στη στρατιωτική ρωσική βάση στο Καλίνινγκραντ, προκαλώντας την υπερπτήση ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών. Αναφερόμενος σε αυτό το παράδειγμα, ο Ρώσος εκπρόσωπος είπε ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί τέτοιες πιέσεις, αλλά και αυτός υπογράμμισε ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. Ωστόσο, είπε ότι μια επόμενη συνάντηση «δεν είναι σίγουρο πότε θα επαναληφθεί, εφόσον δεν υπάρχει πραγματική ατζέντα, κάτι που οφείλεται στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ να χτίζει τη στρατιωτική του παρουσία όλο και πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφάσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών(2022-12-01 00:00:00.0)
Μετακίνηση σχεδόν 3.000 στρατιωτών των ΗΠΑ προς Πολωνία και Ρουμανία(2022-02-03 00:00:00.0)
Με επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν «εγκαινιάζονται» οι διαπραγματεύσεις για τις «εγγυήσεις ασφαλείας»(2021-12-30 00:00:00.0)
Σχεδιάζονται επαφές μέσα στον Γενάρη ενώ παραμένουν οι αιτίες της κλιμάκωσης(2021-12-28 00:00:00.0)
Με «μαζικές συνέπειες» απειλεί τη Ρωσία το G7(2021-12-14 00:00:00.0)
Διευρύνεται το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ(2016-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ