Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΝΟΥΛΑΝΤ
Αμερικανικός «ενθουσιασμός για το θέμα της Ενέργειας»

Την τελευταία διετία επταπλασιάστηκαν οι αμερικανικές επενδύσεις στο Νησί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για γοργές εξελίξεις στο Κυπριακό, που θα διευκολύνουν σχεδιασμούς των μονοπωλίων τους (αλλά και ευρύτερες ιμπεριαλιστικές γεωπολιτικές επιδιώξεις) επιβεβαίωσε η νέα επίσκεψη που έκανε στην Κύπρο η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

Μετά τη συνάντησή της με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, η Νούλαντ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν τη δουλειά που γίνεται και στις δύο πλευρές του νησιού προς την κατεύθυνση της λύσης», αλλά και ότι «οι αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο έχουν επταπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχει πολύς ενθουσιασμός για το θέμα της Ενέργειας, για το τι συμβαίνει εδώ».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, ακόμα, ζητήματα που αφορούν τις «σχέσεις ασφάλειας» και τις «περιφερειακές σχέσεις», ενώ, όπως δήλωσε και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναδείχτηκε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την Κύπρο «στρατηγικό εταίρο» τους, όπως και η διάθεσή τους να συνεισφέρουν στην «οικονομική πτυχή» μιας «λύσης» του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, όσον αφορά την προχτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, η Λευκωσία έκανε λόγο για «μια πολύ καλή συνάντηση με ικανοποιητικά αποτελέσματα». Ανέφερε ότι σε κάποιες πλευρές, που αφορούν διαδικαστικά ζητήματα αλλά και ζητήματα αρχών στα κεφάλαια του περιουσιακού και της διακυβέρνησης, «επιτεύχθηκαν» κάποιες «συναντιλήψεις» που μπορούν να μετατραπούν σε «συγκλίσεις», χωρίς να δοθούν άλλες διευκρινίσεις. Από τη μεριά του, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «κάναμε προσθήκες στις θετικές εξελίξεις. Συνεχίζουμε τη δουλειά. Στόχος είναι η λύση εντός του 2016».

Και η Ολμπράιτ στην Κύπρο

Χτες, ο Νίκος Αναστασιάδης επρόκειτο να δεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν πρόεδρο του ομίλου «Albright Stonebridge Group» (ASG), Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο συγκεκριμένος όμιλος παρέχει συμβουλές σε πολυεθνικές εταιρείες, χρηματοπιστωτικές, βιομηχανικές κ.τ.λ. σε διάφορες χώρες του κόσμου. Δημοσιεύματα συνέδεαν την εταιρεία της Ολμπράιτ με σχέδια για αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ ήδη εμπλέκεται στην κατασκευή των δύο μεγάλων ηλιακών πάρκων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ