Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Νεανικές γιορτές πλούσιες σε προβληματισμό και δημιουργία

Απ' την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη κι απ' τη Μυτιλήνη έως το Ληξούρι, δεκάδες πανέμορφες μαθητικές γιορτές ξεδιπλώθηκαν απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη τη χώρα, μεταφέροντας το σύνθημα «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη», διαλαλώντας την ανάγκη της νέας γενιάς για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, στη βάση του πλούτου που υπάρχει στην εποχή μας... διεκδικώντας το δικαίωμα στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη δημιουργία, παλεύοντας για ένα άλλο σχολείο σε μια άλλη κοινωνία... διαδηλώνοντας τη θέληση να ξεμπερδεύουμε με αυτόν τον κόσμο που γεννάει φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά.

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ φώτισαν πόλεις και γειτονιές, συγκέντρωσαν μαζικά το ενδιαφέρον των μαθητών, που όχι μόνο συμμετείχαν στις εκδηλώσεις τους, αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα συνέβαλαν στο στήσιμο και το περιεχόμενό τους.

Στην Αττική, τα Μαθητικά Φεστιβάλ πέρασαν από το Περιστέρι, όπου και μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, κι ακόμα από: Ιλιον, Γαλάτσι, Νέα Φιλαδέλφεια, Χαλάνδρι, Αργυρούπολη, Μπραχάμι, Νίκαια, Πέραμα, Ραφήνα, ενώ αντίστοιχα ραντεβού δόθηκαν και σε δεκάδες πόλεις και γειτονιές όλης της χώρας και συγκεκριμένα σε: Εύοσμο, Νεάπολη και Θέρμη Θεσσαλονίκης, Πάτρα, Λιβαδειά, Ρόδο, Εύδηλο Ικαρίας, Καρλόβασι Σάμου, Ηράκλειο Κρήτης, Ρέθυμνο, Καστέλι Κισσάμου, Ελασσόνα, Βέροια, Φλώρινα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Μεσολόγγι, Ληξούρι, Μυτιλήνη, Αμαλιάδα και Ζάκυνθο.

Γαλάτσι
Γαλάτσι
Το σύνθημα των Φεστιβάλ, που εκφράζει την ανάγκη να ξεμπερδεύουμε με αυτόν το σάπιο κόσμο, βαδίζοντας κόντρα στο ρεύμα, μέσα από το συλλογικό οργανωμένο αγώνα, το αν μπορεί και πώς μπορεί να γίνει αυτό, αποτέλεσε το κύριο θέμα στις συζητήσεις και τις ομιλίες που έγιναν στα Φεστιβάλ, με λόγια απλά, καθημερινά, που άγγιζαν τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των μαθητών.

Ξεχωριστή θέση είχε φυσικά στα Φεστιβάλ και το θέμα του Προσφυγικού, με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που έγινε σε πολλά από αυτά, αλλά και με προβληματισμό πάνω στο γιατί γίνονται οι πόλεμοι, τι συμφέροντα συγκρούονται και τι συμφέροντα υπηρετούνται, καθώς και με παρουσιάσεις συλλογικών εργασιών των μαθητών, με παρουσία των ίδιων των προσφύγων στο Φεστιβάλ της Μυτιλήνης, με συνεντεύξεις από προσφυγόπουλα που πήραν οι μαθητές από το Πέραμα και παρουσίασαν στο Φεστιβάλ τους κ.ο.κ.

Παράλληλα, βέβαια, τα Φεστιβάλ ήταν κεφάτες νεανικές γιορτές, με δεκάδες μαθητικά και άλλα νεανικά συγκροτήματα να ανεβαίνουν στις σκηνές τους και να κάνουν τραγούδι την ορμή και τα «θέλω» τους, με επιδείξεις χορευτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, με τουρνουά σκακιού, πινγκ - πονγκ και βραβεύσεις των μαθητικών ομάδων που συμμετείχαν σε τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ, τα οποία προηγήθηκαν των Φεστιβάλ. Σχεδόν σε όλες αυτές τις νεανικές γιορτές, οι μαθητές ετοίμασαν και παρουσίασαν θεατρικά σκετσάκια, αλλά και δικά τους βίντεο και, φυσικά, χόρεψαν, τραγούδησαν και ξεφάντωσαν.

Περιστέρι
Περιστέρι
Το ραντεβού ανανεώνεται για την ερχόμενη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, οπότε και πάλι προγραμματίζονται πολλές δεκάδες Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ ανά την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά ρεπορτάζ για τα Μαθητικά Φεστιβάλ που έγιναν, θα παρουσιάσει ο «Ριζοσπάστης» αύριο στο 4σέλιδο «Νεολαία».Πέραμα
Πέραμα

Εύοσμος
Εύοσμος
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Βόρεια Ελλάδα(3/5/2018)
Πολυμορφία, μεράκι, κέφι και δημιουργικότητα(25/4/2018)
Γιορτές με γνήσια μαθητική έκφραση και δημιουργία(3/5/2017)
Εικόνες από το μέλλον(28/4/2016)
Φεστιβάλ φτιαγμένα από μαθητές για μαθητές(9/4/2015)
Με μεγάλη επιτυχία σε όλη τη χώρα(4/5/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org